BLOG


--- ---

16 dec. 2023

Volgende etappes

De komende etappes zijn in principe gepland. We weten nog niet zeker of de midweek dan ook daadwerkelijk doorgaat. Een en ander is nog afhankelijk van ziekenhuisopname van Roel. Hij staat al een tijdje ingepland voor een nieuwe knie. En je zult net zien...

We hebben al wel een nieuw logeeradres op het oog ten zuiden van Etten-Leur.
Best wel een tref, want ouder-wordende-grensfietsers hebben nogal wat noten op hun zang, wat betreft mogelijkheden, prijs en privacy!!
En dat mag natuurlijk allemaal!

14 okt. 2023

Homepage

De foto op homepage is vervangen door een fragment uit Etappe 65 waar we tegelijk de beide Baarles uit fietsen.

13 okt. 2023

Project 4?


Kustroute

Nog niet zo lang geleden hebben we al eens gefilosofeerd over de mogelijkheid van een vervolg van ons 'project' na het bereiken van Cadzand-Bad. En met het tempo waarmee we nu langs de grens gaan komt het eind snel dichterbij. Je moet er nog niet aan denken. We hebben over dat vervolg nog geen besluit genomen.
Vorig weekend waren we in het Noord-Hollandse duingebied en daar kwamen we steeds deze bordjes tegen. Met name die ondertitel intrigeerde mij: Cadzand-Bad - Bad Nieuweschans.
Dan begint het wel te kriebelen...
Verder lezen over de

1 okt. 2023

FietsMidweek 4

Het fotoverslag van etappes 66-67-68 is gepubliceerd!


20 sept. 2023

Weersverwachting

We hebben de 14-daagse weersverwachting voor de komende midweek van weeronline.nl er even op nageslagen. Na elke dag veranderen de cijfers. Hoe dichter we bij de precieze datum komen, hoe 'betrouwbaarder' de verwachting. Maar we zijn er ook wel mee op de koffie gekomen. Het weer is grillig en natuurlijk geen wiskunde. Het ziet er in ieder geval goed uit. Eens kijken wat er straks van overblijft.18 sep. 2023

Vakantiegroeten

Na de schoolvakanties trekt traditioneel het 'niet-werkende leger' er weer op uit. In onze groepsapp wil dan nog wel eens een fotootje voorbijkomen. Waar hangen onze groepsleden zoal uit?

Henk was in de Franse Champagnestreek o.a. bij een wijndomein/château.

Roel was in het Gelderse en stuurde een foto met de tekst:
'De geboorte van de IJssel bij Westervoort.'

Ondergetekende was in het Zeeuwse en kon het niet laten
om alvast bij het (voorlopige?) eindpunt van Deel 3 een kijkje te nemen.

19 aug. 2023

Nieuwe routes

De routes voor de 4e Grensfietsmidweek (26-27-28 sept. a.s.) zijn gemaakt en inmiddels voorgelegd en besproken. De routes zijn altijd 'onder voorbehoud'. We kunnen ter plaatse andere keuzes maken of daartoe door de omstandigheid worden gedwongen.
We hebben tijdens dat overleg ook de fotofilm van Roel bekeken en zo de laatste midweek via het scherm nog eens dunnetjes overgedaan. Klassewerk!
De routes bekijken kan .

26 july 2023

Format

We testen een nieuw format waardoor het mogelijk is om de fotoseries op elk scherm (pc-tablet-mobiel) goed (in verhouding, gecentreerd en met toelichting) weer te geven. Dat was nog wel een klusje en vereiste nog wel wat studie. Maar internet was onze beste vriend hiervoor.

De uitkomst is niet spectaculair in vormgeving, maar wel functioneel. We gebruiken enkel HTML (structuur) en CSS (opmaak) en geen Javascript.
De laatste midweek is in het nieuwe format te zien: en de serie die vanwege het stoppen van Flash ook al een tijd niet meer te zien was.
Er blijft nog wel werk: ook andere pagina's moeten nog schaalbaar ('responsive') gemaakt worden.


2 july 2023

Gekker

Werd ons grenswandelproject 20 jaar geleden nog aangemerkt als 'gekkenwerk', inmiddels zijn hele volksstammen behept met het wandel- en loopvirus. Daarbij is de grens ook een favoriet onderwerp.
Maar het kan allemaal nog gekker!
Via onze bron uit Almere werden we getipt over een bericht uit 'Die Welt' van jl. zaterdag 1 july.
Joyce Huebner, een atlete uit Berlijn wil in 120 marathons langs de gehele grens Duitsland rond.
Ze is op 1 mei in Frankfurt/Oder begonnen en probeert op 20 september daar ook weer te finishen. Alles is op haar goed gedocumenteerde te volgen en terug te lezen.


grensmarathon
grensmarathon grensmarathon


25 juno 2023

'Drielandenpunt'

Een spectaculaire beklimming met de e-bike over de Hochalpenstrasse bracht ons naar de Bielerhöhe met het al even spectaculaire uitzicht op de Silvretta. Deze bergengroep bevindt zich in het westen van Oostenrijk op de grens met Zwitserland. De middelste bergtop hieronder op de foto is de 'Piz Buin' (3312m en ook wel bekend als zonnebrandmerk).
Maar waarom dan 'drielandenpunt'? De titel klopt dan ook niet: er zijn geen drie landen. Maar als je een beetje marchandeert met de taal komen op het Oostenrijkse deel twee provincies (Länder) bij elkaar: Vorarlberg en Tirol. En op dat punt grenzen ze allebei aan Zwitserland.

Silvretta
Noten:

* De klim werd begonnen in Galtür en is ook met een (Gazelle-Ultimate C8) e-bike met 8-speed naaf en ActivLinePlus-motor goed te doen. Meer schakelmogelijkheden heb je met een derailleur en daarmee kun je al trappend een andere versnelling kiezen. Belangrijk omdat je bij steile stukken geen snelheid moet verliezen. Bij naafversnelling moet je bij het schakelen de pedalen altijd even stil houden en dat kost snelheid.
Wie statistieken, hoogtemeters enz. van deze klim wil bekijken doet dat op

* De e-bike maakt nieuwe routes in dit landschap mogelijk die tot voor kort met een 'gewone' fiets niet mogelijk waren: niet bergaf, maar bergop! Vooral beklimmingen naar de gletschers (Kaunertalgletscher) zijn een uitdaging, zeker als je nog 25 haarspeldbochten voor de boeg hebt. Maar onderweg is het smullen van de geweldige panorama's. En eenmaal boven wacht de traditionele koffie met taart (andersom mag ook).

* Overigens zijn de afdalingen van de Hochalpenstrasse en Gletscherstrassen ook een ware sensatie! Zorg wel voor 'verse' remblokjes!

* Een klim vraagt veel energie van je accu. Zorg bij begin altijd voor een volle accu en de lader in de tas. Op strategische plekken kun je dan (gratis) bijladen (Radtankstelle) en anders moet je op zoek naar een stopcontact ergens in de horeca of de publieke ruimte.

Radtankstelle

24 juni 2023

Ost/West

Een stad als Berlijn met z'n imposante geschiedenis blijft altijd trekken. En dan te bedenken dat er ooit 2 van waren: West- en Oost-Berlijn. Dat is nu nauwelijks meer voor te stellen. Een bezoek toen aan Oost-Berlijn was een ware happening. Grensfascinatie in optima forma. Reizen in het achterland van Oost-Duitsland was zo mogelijk nog ingewikkelder. Ondenkbaar dat je ooit de Oder-Neisse grens met Polen 'live' kon aanschouwen. Ben je een keer in Berlijn dan maken die extra kilometers naar de oostgrens ook niet meer uit. Via legendarische namen als het Spreewald, Frankfurt/Oder en Eisenhüttenstadt kom je dan zo in Guben. 'Vroeger ondenkbaar', schreef onze Almeerse correspondent en stuurde onderstaande foto's, waarvoor dank!

Guben

'Grenzbrücke' over de (Lausitzer) Neisse met zicht op het Poolse Gubin.


Guben

De Neisse: links Polen, rechts Duitsland,
in het midden de grens.


Guben

Gubin, op Pools grondgebied.
Op snelwegen mag je hier 140(!), benzineprijs E10 €1,45 (22/6/ANWB)


26 mei 2023

Laufenburg

Het (vakantie)voorseizoen is traditioneel het domein van de senioren. Immers, zij hebben nu de tijd aan zich zelf, worden niet beperkt door schoolvakanties van kinderen, prikklokken, ploegendiensten en vergaderschema's. Kortom: alle vrijheid en voordelen.
Zo af en toe belanden in onze mailbox foto's van vakantievierende lezers van deze website. Met uiteraard de grens als onderwerp. Zo ook van onze vaste supporter uit Almere, waarvoor dank!

Hieronder foto's van het stadje Laufenburg, waarvan er zelfs 2 blijken te bestaan en dat ook nog vlak naast elkaar én gescheiden door een ... natuurlijke grens: de Rijn. Laufenburg ligt zowel in Duitsland als in Zwitserland. In het midden van de brug over de Rijn, precies op de grens staat het beeld van een Boheemse priester/martelaar. Hieronder enkele foto's:

Laufenburg
Laufenburg
Laufenburg
Laufenburg


24 april 2023

Etappes 63-64-65


Het fotoverslag van de 3e midweek is gepubliceerd >

Data van de volgende midweek: 26-27-28 september 2023.

De nieuwe foto op de homepage is gemaakt tijdens Etappe 64 aan de Grensweg richting Arendonk, waar we nog even gingen shoppen.

17 april 2023

Weer weer

prognose

De weerkaart van deze week voor de regio Eindhoven er nog maar eens bijgehaald. Prima waarden, maar de klinkende cijfers van vorige week zijn inmiddels naar beneden bijgesteld. Vooralsnog geen reden om zenuwachtig te worden.

13 april 2023

Puntjes op de i

Zoals te doen gebruikelijk komen we voor de komende midweek nog even bij elkaar om afspraken te maken en de gang van zaken bij langs te lopen. Zo ook vandaag.
Het is ook vaste prik dat Roel tijdens dat overleg z'n laatste gemonteerde etappe-videofilms presenteert. Zo ook vandaag.
We hoorden vandaag ook de eerste signalen over een mogelijk vervolg na eindpunt Cadzand. Met nadrukkelijk de nadruk op 'mogelijk'. Spannend!

Roel presenteert

Hier Roel bij het begin van z'n filmverslag met veel materiaal dat op de website niet te vinden is en dat ook bij ons niet even scherp meer op het netvlies staat.
We constateren dat de kwaliteit van het vertoonde hoog is. Hulde!

11 april 2023

Weer

Nu de datum van de komende midweek steeds dichterbij komt, zijn we natuurlijk ook nieuwsgierig naar de weersverwachtingen in de regio Brabant rond die tijd. En dat ziet er (met een stevige slag om de arm) goed uit.
weer Brabant Maar we rekenen ons (door schade en schande wijs geworden) niet rijk.
Zo gauw het woord 'kortebroekenweer' valt, zijn wij op onze hoede! We gaan het zien!

30 maart 2023

Erfgoed

Een tussenstop tijdens een voorjaarsfietstochtje naar Duitsland bracht me bij de Luchtwachttoren van Schoonebeek: een uniek stukje erfgoed.

Tijdens de Koude Oorlog (1948-1991), hield de dreiging van een Sovjetaanval en een kernoorlog het westen decennialang in zijn greep. Om voorbereid te zijn op een Russische aanval ontstonden in Nederland twee militaire uitkijkdiensten: Korps Luchtwachtdienst (KLD, Luchtmacht) en de Mijnenuitkijkdienst (MUD, Marine).
Vrijwilligers van het KLD keken over het hele land uit naar laagvliegende vijandelijke indringers. Het KLD bouwde tussen 1951 en 1955 een netwerk van 276 hoge uitkijkposten verspreid over het hele land.

In Etappe 7 (van 22 nov. 2003) hebben we dit traject gelopen. Het valt me op dat in het verslag van toen er helemaal geen foto en melding van is gemaakt. Wellicht dat de toren in de toen nog aanwezige (hoge) bomen vrij onzichtbaar was en minder opviel dan nu het geval is.
Hieronder pal aan de grens Luchtwachttoren 7Z3 (zoals die officieel heet).


Luchtwachttoren

Links het Schoonebeker Diep, dat aan de andere kant Grenz AA heet.


1 maart 2023

Bijzonder

Maart op de kalender is voor grenswandelaars altijd bijzonder. En dan niet alleen vanwege de naderende lente en het warmere weer. Nee, zo halverwege de maand vieren we traditioneel oud en nieuw. Wij zetten dan altijd een streepje. Na 10 streepjes een kruisje. Dit jaar zelfs 2 kruisjes. Dit betekent dat we op 15 maart a.s. 20 jaren GRENSWANDELEN vol gaan maken.
Gedenkwaardig, maar zonder borstklopperij! Binnenkort heffen we het glas tijdens de laatste voorbereidingen voor de komende midweek.
Moedig voorwaarts het 21e jaar in. Proost!

kalender


Terug in de tijd naar 2003. Bekijk

9 feb. 2023

Correctie

De kaarten voor de komende etappes waren qua lengte iets te optimistisch en zijn daarom aangepast. Ze zijn overigens nog niet definitief en moeten binnenkort nog langs de 'Heeren van de Hoge Raad' en het 'Breed Overleg'*. In de nieuwe opzet komt Baarle Nassau/Hertog in een volgende editie aan de beurt.


* Tijdens het bovengenoemde Brede Overleg op 9 febr. zijn de routes qua lengte akkoord bevonden.
Volgende maand komen we nog een keer bij elkaar om de laatste puntjes op i te zetten.


3 feb. 2023

Boeken

Het aantal boeken met het woord 'grens' of 'grenzen' (+ eventueel een achtervoegsel) in de titel is schier eindeloos. Het begrip is natuurlijk heel actueel. Vooral ook nadat grensoverschrijdend gedrag uitgebreid in de media kwam.
Nu zijn wij ook wel grensoverschrijdend bezig, maar dan altijd nog letterlijk en ook nog altijd legaal. Wie op 'Afbeeldingen' zoekt, krijgt zoiets als hieronder, maar dan meer.
Vééééél meer!

screenshot boektitels grenzen

20 jan. 2023

Routes

Sinds vandaag is het (mogelijke) verloop van de routes 63-64-65 alvast op kaart beschikbaar. Het kan zijn dat ter plekke andere keuzes worden gemaakt. Voor Baarle Nassau/-Hertog trekken we wel wat meer tijd uit. Ga naar:

13 jan. 2023

Nieuwe midweek

De nieuwe midweek is gepland voor 18-19-20 april 2023 (di-wo-do). We zitten zuidwestelijk onder Eindhoven. De locatie is in een eerder stadium al eens geïnspecteerd op geschiktheid. We verblijven in een blokhut niet ver van de grens en die vormt een prima uitvalsbasis. We hopen dat we tegen die tijd gezond en wel kunnen starten en dat er in de aanloop niet teveel zand in de motor komt.
Het aftellen is begonnen!!

1 jan. 2023 Met de beste wensen!

Vervolg van 31 dec.

We kijken nog even een jaar of 10 achterom.
Uit de oude doos halen we enkele foto's die het stadium van publicatie nooit hebben gehaald.
Foto's die bestemd waren om de kop van de site te sieren. We gaan er een paar rehabiliteren.
Over goede voornemens gesproken...