Grenswandelen/Grensfietsen

BLOG


--> ---

Oudejaarsdag 2022

Opkuisen

Het eind van het jaar is traditioneel de periode om de site klaar te maken voor het nieuwe jaar. Opschonen, herschikken, controleren, prutsen aan de opmaak. Ook de alsmaar groeiende bestandenlijst moet in toom gehouden worden. Zo kom je dan ook nog wel eens wat van die vele probeerseltjes tegen. Hieronder een paar voorbeelden uit 2010/13:8 dec. 2022

Overleg

Vandaag werd er weer eens bijgepraat bij Henk. Na de koffie (met speculaas!) werd het fotofilm-verslag bekeken dat Roel had gemaakt van onze laatste midweek. Hij maakt o.a gebruik van niet gepubliceerd materiaal en van z'n eigen foto's en filmpjes die hij met z'n telefoon maakt. Het geheel begint er steeds professioneler uit te zien. Als service voegen we een linkje toe:

Aansluitend bekeken we via Polarsteps de foto's die Henk op zijn reizen dit najaar had gemaakt.
Vooral de foto's van de (Kunst-)reis naar Zwitserland maakten indruk.

Henk geeft uitleg bij Polarsteps!

14 nov. 2022

Vooruitblik

Begin november waren we twee dagen in de omgeving van Weert. Dat zijn uitgelezen momenten om alvast het grensgebied van de komende routes te verkennen. Vanaf Achelse Kluis tot aan de A67 fiets je door een prachtig gebied.

Hier de oprit naar de Achelse Kluis. Tijdens etappe 62 was me deze asfalttekening niet opgevallen.
De schuine witte streep suggereert de grens, maar er is geen sprake van een 'asfaltbotsing'.Grensovergang Postel (ten westen van Luijksgestel) met GP 197 en
Herberg 'In het Wilde Zwijn'. Geliefd bij fietstoeristen.


De grensovergang uit een andere hoek.
De geverfde grenspaal heeft geen nummer, maar onderin wel een paar (kogel?)gaten...
We hopen hier in het voorjaar van 2023 een terrasje te pikken.

20 okt. 2022

GP136

De nieuwe voorplaat met GP136 aan de Napoleonsweg in Ittervoort. Kijkrichting Neeritter.
Fragment uit Etappe 61.

12 okt. 2022

Etappes 61-62 gepubliceerd

Etappes 61-62 zijn toegevoegd.
Gauw kijken dus.

2 okt. 2022

Wéér weer

De weersvooruitzichten voor komende week zien er hoopvol uit. Straks de praktijk!
De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de 2e grensfietsmidweek.
We hebben er ontzettend veel zin in.


20 sept. 2022

Vakantiepost 3

Als laatste in de rij een bijdrage van ondergetekende vanuit het Twentse grensgebied rond Buurse van half september. Tijdens de etappes 16-17-18 deden we deze regio ook aan, o.a. met enkele georganiseerde wandelingen van de Historische Kring Enschede. Niet alleen het wandelen, maar met name de 'afterparty' bij Sandersküper/Knalhutte staat ons nog helder voor de geest. Maar dat terzijde.

Nu deden we per fiets het gedeelte van Glanerbrug naar het Witte Veen en verder naar het Haaksbergerveen. In combinatie met het Buurserzand is dit een geweldig decor om in te fietsen/wandelen.

Grenspaal 843C in het gedeelte Glanerbrug-Twistveen. Dit stukje hebben we in onze reguliere etappe niet gelopen. In plaats daarvan kwam toen de Witte Veen-wandeling. De rood-witte paaltjes zullen op termijn verdwijnen. Ze zijn, naar blijkt, verantwoordelijk voor te veel fietsongelukken en voegen niets toe.
Twistveenweg, hoek Weustinkhoekweg met GP 840D. Rechts, net boven de horizon ontdekken we een 'Fremdkörper', meer bepaald een ordinaire vuilstortplaats.
De hoogtelijn op de kaart gaat boven de 50 meter!
GP 834A staat in het Zuiderzendveld ten zuiden van Buurse. Aan de grote boom in het midden hangt nog steeds de telefoon waarmee Henk in Etappe 18 de waterstanden in perfect Twents kon beluisteren...
Naast de grenspaal stond dit bord. In dit deel van Twente is aan het boerenprotest in de vorm van omgekeerde vlaggen en boerenrijmelarij niet te ontkomen. Ik sluit niet uit dat er nog voor de feestdagen een fotoboek met de meest ludieke uitingen op de markt komt!

5 sept. 2022

Vakantiepost (2)

Roel stuurde ook nog een videootje (waarvan hier een afdruk) van de Waal bij de Ooijpolder.
"De Waal is nog maar een smal stroompje. Toch varen er nog veel schepen."

de Waal
Via een ander kanaal kwam ons ter ore dat Roel z'n fiets weer klaar is. Er is een nieuwe motor geplaatst. De fiets deed het weer als vanouds en de route door de Ooijpolder (50km) was dan ook geen enkel probleem.

4 sept. 2022

Vakantiepost (1)

Via de Grenswandelen-app wordt nog weleens wat gedeeld in woord én beeld (excuses voor het rijm). Schreven we de vorige keer nog dat vanwege vakantie de teamleden niet bereikbaar waren, dan is dat dus niet helemaal correct. Niet fysiek bereikbaar in ieder geval. En zo af en toe is er dus een levensteken van een vakantieadres..
Hieronder zien we Roel bij GP 602 op de hoek Ketelstraat/Grafwegener Strasse achter Groesbeek. Roel kwam het Reichswald uitfietsen en kreeg meteen GP602 voor de kiezen. Roel vindt dat je daar heel mooi kunt fietsen. Zeker: mooie wereld daar!
Roel, bedankt!In een grijs verleden wandelden we hier op 22 nov. 2010 in de late namiddag tijdens .
Ik ben nog even in het archief gedoken van niet-gepubliceerde foto's en kwam daar een foto tegen van hetzelfde kruispunt vanuit een ander perspectief.

Henk is ook al heel wat grenzen gepasseerd. Hier een levensteken uit Kopenhagen. Henk schrijft: "Heel erg interessante reis. Vooral nieuwe architectuur als het gaat om stedenbouw en wonen. Henk stuurde ons heel wat foto's om z'n betoog kracht bij te zetten. Nou, dat is gelukt. Morgen zelfs een uitstapje naar Malmö." Henk, nog veel plezier daar en behouden vaart!

P.S. Henk reageert per kerende post en geeft nog wat aanvullende info over onderste foto: Deze woontoren staat in Malmö. Het gaat hier om de Turning Torso van Santiago Calatrava.
Meer info

14 aug.2022

Foto-film en vooroverleg


Het begint traditie te worden: Roel die ons vooroverleg opluistert met een foto-/filmverslag van de laatst gehouden etappes. Hij maakt dat verslag aan de hand van foto's en filmjes die hij maakte met z'n mobiel. De overige foto's komen van ondergetekende en kregen, vanwege de webruimte, geen plaatsje op de site. Roel maakt er dan een mooie coctail van en zet er een lekkere beat onder. Zo komen we alvast een beetje in de stemming voor de volgende midweek. En het moet gezegd: het geheel ziet er professioneel uit!


Roel heeft hier in de kamer een centrale plek en voorziet ons al gesticulerend van commentaar met de nodige lolligheid!

Dat de voorbespreking nu al op de agenda staat is niet toevallig. De komende weken zijn de teamleden niet bereikbaar vanwege .... vakantie. En dat moet ook gebeuren!

12 aug. 2022

Routes etappes 61-62-63 (okt. 22)


De routes voor oktober zijn klaar en hier alvast te bekijken.

 • 61 - Ittervoort-Stramproy - 4 okt. 2022

 • 62 - Stramproy-Zuid-Willemsvaart-5 okt. 2022

 • 63 - Zuid-Willemsvaart-Budel-Hamont (B) - 6 okt. 2022


 • Alle kaarten van alle etappes

  5 aug. 2022

  Foto


  Vanaf vandaag staat een nieuwe foto op de introductiepagina. De foto toont grenspaal 124 bij Stevensweert, gemaakt tijdens de laatste etappe (nr. 60) op weg naar Thorn. De Maas is hier Grensmaas.

  Stevensweert is een echte vestingstad met kanonnen, smalle straatjes en een roerige geschiedenis. Wat wij ons ervan herinneren is dat we hier wanhopig op zoek waren naar 'ergens' een kop koffie met 'iets erbij'. Maar helaas gaf de horeca op deze donderdagmorgen in april niet thuis.
  U bent gewaarschuwd...

  4 aug. 2022

  Motorpech

  In april jl. ging deze spiksplinternieuwe bolide van Roel voor de eerste keer mee met grensfietsen. In juni moest de fiets aan de bak in de berggebieden van Duitsland, Oostenrijk en Kroatië. Geen centje pijn. Maar eenmaal thuis kreeg Roel malheur met z'n e-bike: de motor leverde geen ondersteuning.
  Jammer, jammer, jammer!
  Inmiddels is de fiets voor reparatie/vervanging naar de maker. We hopen dat de klus voor onze volgende midweek in oktober geklaard is. En anders is er altijd nog een reserve e-bike.  Even voorstellen

  Het wagenpark wordt in rap tempo vernieuwd. Ook Henk sloeg onlangs z'n slag met deze elegante Gazelle. Henk reed al jaren elektrisch, maar heeft nu een e-bike met lage instap en dat is wel wat veiliger dan opstappen op z'n oude. 'Maar bovenal' , zegt Henk, 'rijdt de fiets fantastisch'. En we hopen dat-ie dat blijft doen, want Henk wil de fiets ook gaan inzetten voor z'n eigen (meerdaagse) trektochten. Aan het materiaal zal het niet liggen. Nu nog tijd en planning.

  28 juni 2022

  Fotoverslag etappes 58-59-60

  Het vorige fotoverslag van deze etappes is aangepast en uitgebreid met begeleidende tekst.
  Grensetappe 58-59-60: Eijsden-Thorn

  18 juni 2022

  Etappes 61-62-63

  Bovenstaande etappes staan gepland voor 4-5-6 oktober 2022. In deze 3-daagse gaan we van Ittervoort naar Budel en komen daarmee voor het eerst in de provincie Brabant. Memorabel, want we sluiten dan het lange hoofdstuk Limburg af, waaraan we sinds 22 november 2010 (!) waren begonnen.

  De werkwijze zal gelijk zijn als in de vorige editie. Ons 'basiskamp' ligt centraal op de route. Zo kunnen we, zonder de auto te hoeven gebruiken, een rondje oost- en rondje een westlus fietsen. Op de 3e dag gaan we met de auto naar het verste punt van dag 2. Dan fietsen we een kleinere lus, rekening houdend met de terugreis. We proberen zo dicht mogelijk bij de grens te blijven. Maar het moet wel 'fietsbaar' blijven. Soms maken we ook gebruik van het knooppuntennetwerk.
  De routes zijn al voorzichtig ingetekend. De koorts begint weer langzaam op te lopen...

  19 april 2022

  Galerij Etappes 58-59-60

  We hebben een serie foto's van de 1e grensfietstocht samengesteld. Het maken van foto's op de fiets is wel lastiger dan tijdens het grenswandelen. Het gaat allemaal een stuk sneller en het mooie plaatje dat je wilde schieten is zomaar voorbij.
  We proberen een nieuwe vorm van publiceren uit. Niet via een lange webpagina of via Google foto's waar de opslagruimte beperkt is. We hebben een abonnement op een cloudserver met voldoende ruimte. Het een en ander heeft wel z'n beperkingen. Tekst toevoegen bijv. is niet mogelijk of het zou met een ingewikkelde constructie moeten.
  Om de galerij te bekijken volstaat de link aan te klikken, daarna het bovenste bestand te selecteren en rechts te klikken op Preview. De rest wijst zich vanzelf.  17 april 2022

  Etappes 58-59-60

  De eerste grensetappes per fiets zijn inmiddels geschiedenis. De fietsmidweek is onder perfecte omstandigheden afgewerkt. Niet alleen zat het weer mee, ook de routes waren goed te doen. Bovendien was ons Vrienden-op-de-fiets overnachtingsadres in Beek super-de-luxe!
  Grensfietsen is een andere tak van sport dan grenswandelen. We maakten ons in eerste instantie daar nog wel wat zorgen over. Maar die zorgen waren geheel onterecht.
  Inmiddels zijn de plannen voor het najaar al weer gemaakt. De foto's van de tocht verschijnen binnenkort. (We studeren nog op een andere vorm van publiceren)

  6 maart 2022

  Gepubliceerd


  Route Etappe 60

  6 maart 2022

  GP47

  Moment uit de laatste etappe: GP47 aan de oever van de Maas bij Eijsden. Hier hopen we op 12 april opnieuw voorbij te komen. Niet wandelend, maar voor het eerst fietsend.
  We worden op dit moment gelukkig niet meer gehinderd door coronabeperkingen. Inmiddels heeft zich een nieuwe crisis aangediend. Hoe de nieuwe wereldorde er op die datum dan uitziet, weet niemand. Zeer zorgelijk is het wel allemaal. Daarbij valt een triviaal 'fietsmidweekje' dan helemaal in het niet.

  2 maart 2022

  Sprakeloos


  Graag sluiten wij ons aan bij het wereldwijde protest tegen het brute geweld en de schending van de soevereiniteit van Oekraïne. Elk protest, hoe klein ook, geeft uiting aan je gevoelens en doet er toe!!

  18 feb. 2022

  Toen al!

  Bij het overleg van gisteren keken we ook nog even naar 2 fotofilms die Roel had gemonteerd. Hierbij maakt hij o.a. ook gebruik van niet-gepubliceerde foto's van oude etappes. Bovendien worden de beelden ondersteund door lekkere upbeat muziek.
  Zo kwam onderstaande foto ook voorbij, waar we opeens wel heel anders tegenaan keken. We zien rechts op de foto Henk en Roel nog net grensoverschrijdend bezig zijn.
  Geen paniek, hier mocht dat toen nog gewoon!  17 feb. 2022

  Meester Roel

  Ter voorbereiding van o.a. de komende routes waren we vandaag bij Henk te gast.
  Op zo'n tv is het bekijken van fotovideo's en websites een feestje.

  Op de foto zien we Roel bezig met het aangeven van een alternatieve route voor Etappe 58:
  "Je kunt ook hier langs, hoor!"
  Waar kennen we dit beeld toch van? Oude tijden herleven als je dit ziet.

  "Jongens, ik leg het nog één keer uit!!"


  4 feb. 2022

  Aanpak

  De tijd, de omvangrijke nog af te leggen afstand en een 'onwillige knie' waren de aanleiding om nog eens goed na te denken over het vervolg van het Grenswandelen-project. Misschien was het wel slimmer om het wandelen te vervangen door fietsen. Alzo werd na ampel beraad besloten.
  Maar de organisatie van een wandel-3-daagse was wel iets eenvoudiger, zo zou al gauw blijken. Na veel brainstormen leek het ons handig om de overnachtingsplaats centraal te kiezen (de blauwe stip op de kaart) en de routes in lussen af te werken: dag 1 de zuidelijke lus (58), dag 2 de noordelijke (59). De derde dag met de auto's naar eindpunt van dag 2 en een korte lus (60) i.v.m. de terugreis. Zo hoef je niet met bagage te fietsen, voorkomt het heen-en-weer-rijden start-/eindpunt, scheelt het een overnachtingsplaats regelen op de route. Ok, we maken wel meer kilometers dan strikt nodig. Maar we bekijken de grens van beide kanten. Dat dan weer wél!
  We fietsen zo dicht mogelijk langs de grens. We maken o.m. gebruik van het fietsknoopuntennetwerk. Het netwerk is daarbij niet leidend: waar alternatieven zijn om de grens beter te volgen, zullen we dat zeker doen. Ook verkeersdrukke of onveilige situaties dwingen ons andere keuzes te maken. Van Eijsden naar Thorn werken we hemelsbreed ruwweg zo'n 65 km. af.
  (lus zuid)
  (lus noord)
  (lus dag 3)  3 feb. 2022

  De Maas  Vanaf vandaag vormt een nieuwe foto de achtergrond van onze homepage. De foto van heuvelland Zuid-Limburg maakt plaats voor een plaatje van de Maas bij Eijsden met zicht op Ternaaien (België).
  Etappe 58, die dit decor aandoet, is de eerste in een serie 'Grenswandelen Nieuwe Stijl'. De Maas zal ons ook in etappes 59 en 60 vergezellen. Zoals gemeld, fietsen we de Maas aan beide zijden. Dat is niet alleen voor het optimale grensgevoel, maar ook omdat ons dat organisatorisch het beste uitkomt. (later meer)

  27 jan. 2022

  Data komende etappes bekend

  Het OMT-GF (Organisatie & Management Team-GrensFietsen) heeft onlangs vergaderd en nieuwe data vastgesteld voor de komende 3 grensoverschrijdende etappes. In een eerder stadium zijn er heel wat verkennende rondes geweest over de organisatie nu we hebben besloten het vervolg van het project per fiets af te werken. De volgende etappes (58-59-60) zijn gepland op 12-13-14 april. We zullen het traject vanaf Eijsden-Thorn in 3 etappes gaan afleggen. We merken op dat we het volledige traject langs de Maas zowel aan Nederlandse als aan Belgische zijde zullen fietsen. Volgende keer meer over de aanpak.

  7 jan. 2022

  2022

  Wij maken ons op voor het 19e jaar grenswandelen. Een jaar dat nog steeds geplaagd wordt door corona. Ook een jaar dat grenswandelen een iets andere invulling gaat krijgen. Omwille van de tijd en de af te leggen afstand zullen de komende kilometers niet wandelend, maar per fiets worden afgelegd. Zo dicht mogelijk langs de grens. Ergo: grenswandelen wordt grensfietsen. Maar, we zijn nog steeds op weg naar Cadzand, zijn nog steeds met z'n drieën en opereren in 3-daagses.
  De (ingewikkelde) organisatie is nog in volle gang!  Het 'oude nieuws' van vorig jaar is hier te vinden: