Grenswandelen

NIEUWS


Nieuwsoverzicht 2021

29 nov. 2021

Grensgevallen

Wie in dit corona-tijdperk nog inspiratie voor een uitje zoekt kan prima terecht op de site van Hotspot Holland. Denk hierbij niet in eerste instantie aan attractieparken e.d., maar aan niet-zo-voor-de-hand-liggende bestemmingen, gegroepeerd naar thema. Kies op die site het tabblad Thema en vervolgens Grensgevallen. Wie onze site een beetje volgt zal zeker bekende hotspots tegenkomen.

Nog wel even een kanttekening: Wandelen en bestemming 'grens' zijn in 2021 trending. Het wordt in die gebieden daar dus ook steeds drukker. Maar geen zorgen: de 1,5 meter komt niet onder druk.
Nóg niet!

26 nov. 2021

Project 3

Pagina Wij geactualiseerd.

15 okt. 2021

Fotoserie

Het heeft even geduurd, maar hier is-ie dan: een selectie van de foto's van etappes 55-56-57.
Ik was op zoek naar een html5/css3 image gallery zonder JavaScript. Die zijn wel te vinden, maar dan blijf je klikken, sluiten en klikken... Vandaar voor de handigheid weer gewoon ouderwets op een digitale wc-rol.
Bekijk de serie

5 okt. 2021

De midweekse 3-daagse van eind september is, na diverse corona-perikelen, succesvol verlopen. Hier bij Navagne in het uiterste zuidwesten van Limburg staan grenswandelaars Henk en Roel bij GP 45. Achter hen stroomt de Maas en staan de huizen van Lixhe (Lieze).
Hoewel dit punt het slot vormde van etappe 57 was dit niet het echte einde van de wandeling. Die was 2 km. noordelijker: bij Brasserie la Meuse aan de Diepstraat in Eijsden.

Gelukkig heeft de knie van Roel zich goed gehouden. Die knie is overigens niet de enige reden waarom we hebben besloten om het grenswandelen in een andere vorm voort te zetten. Gezien de nog af te leggen afstand naar Cadzand willen we per etappe meer kilometers afleggen, nl. per fiets. Zo komt er meer vaart in het af te leggen traject. (Zie ook het nieuwsitem van 20 juni 2021 hieronder.)

Grenswandelen wordt dus grensfietsen. We zullen nog lang studeren over de organisatie. Want 1 ding is na een midweek brainstormen al wel duidelijk: Dat wordt nog een hele puzzel!


27 sept. 2021

3-daagse-koorts

Vorige week in een ad-hoc vergadering de komende 3-daagse voorbesproken. Etappes 55-56-57 staan op het programma, waarmee we de Maas bereiken.
Punt van zorg is wel hoe de kwetsbare knie van Roel het houdt. Mocht dit probleem structureel worden, zullen we ons moeten beraden over een mogelijk andere voortzetting van grenswandelen. En dat is dan wel een 'dingetje'!
Hieronder de weersverwachting van Weeronline.Ziet er redelijk uit. We gaan het zien.4 sept. 2021

Aftellen

Over een paar weken hopen we dan eindelijk weer eens van start te kunnen gaan met de volgende etappes. We starten in het Vlaamse, omgeving Teuven. Hieronder nog een foto uit de laatste etappe van GP14 in het Bovenste Bos, op weg naar Teuven (sept. 2019)12:05 p.m. · 22 sep. 2019 vanuit Plombières, Belgique

6 aug. 2021

De Peer is niet meerIn 2009 konden we aan het eind van etappe 27 op het terras bij Grenscafé De Peer in 's Heerenberg nog even lekker bijtanken. Met name Roel had het daar prima naar de zin.
Anno 2021 staat het pand er verloren en verlaten bij en is er van bijtanken op dit terras geen sprake meer.

In de Stem van Montferland van eind december 2019 lezen we het volgende:

’s-HEERENBERG – Harry (71) en Riet (66) IJzermans gaan met pensioen. Op 1 januari gaat de pin definitief op de deur. Na ruim 200 jaar betekent dit het einde van grenscafé De Peer in ‘s-Heerenberg. “We hebben De Peer verkocht, maar de nieuwe eigenaren zetten de horeca niet voort”, vertelt Harry. “Ze openen de deuren alleen nog tijdens het carnaval en op Koningsdag voor Peerpop, totdat de sloophamer komt en De Peer plaatsmaakt voor appartementen. Tot na de oorlog deed De Peer ook echt dienst als grenscafé. Zo huisde rond 1900 de marechaussee er, kwam in latere jaren de Nederlandse en Duitse douane er ’s nachts regelmatig en zochten in de oorlog ook veel smokkelaars hun heil bij De Peer. Na de oorlog deed De Peer zelfs dienst als chauffeurscafé. Er zaten hier diverse inklaringbureaus. Voor de deur stond bovendien een pompstation.” Aan die rijke historie komt dus op 1 januari 2020 een eind.


Waarvan akte!


31 july 2021

Vakantie

Vakantie in coronatijd met code rood voor de kiezen betekent gewoon erop uit in eigen land. En wat is daar mis mee? Mooie gelegenheid om komende etappes in het Limburgse te verkennen. Maar uitgerekend op punt van vertrek viel die bestemming in het water en moest de camping worden geannuleerd.
Eigenlijk best een kans om, als het zo uitkomt, oude grensplekjes nog eens te bezoeken. Dus werd het de Achterhoek rond de Oude IJsselstreek en Montferland. Verschillende trajecten uit de etappes 24, 25 en 26 (Archief Etappeoverzicht 1) deden we nu per fiets. In Dinxperlo maakten we onderstaande kiekjes bij grensovergang Anholtseweg/Dinxperloër Strasse:

Sinds oktober 2017 staan deze plaatsnaamborden in de tweelingplaats Dinxperlo (NL) en Süderwick (D).


Twee GP 715 staan onder het bord. Dit is de rechter op Duitse bodem.Er is een infobord, waarvan onderstaande foto een detail is. De grens is geel gemarkeerd.
De asfaltbotsing ontbreekt.


In 1963 zag het er zo uit.
De auto op de foto is overigens een Lloyd LP600, sinds 1961 niet meer nieuw leverbaar.
Ook lastig te vinden. Hier staan er nog een paar te koop.
Meer over Lloyd.

29 juni 2021

Bourtange

Dat gefiets langs de grens van Roel werkt wel aanstekelijk. Het bracht ons op het idee om weer eens een rondje in het verrassend mooie Westerwolde te plannen. (Route hier)
En passant pikten we nog even GP 181-1 mee bij de grensovergang Bourtange.


27 juni 2021

Onze vooruitgeschoven man


Roel bivakkeert nog steeds in het Brabantse en verkent het grenslandschap in de omgeving. Hier is hij bij GP 241 bij het Vlaamse Essen. Roel schrijft: 'Prachtig fietsen hier'! Dat geloven we graag. Een kaarsrecht betonnen fietspad pal op de grens. Kijk maar hieronder. Wat wil een grensfanaat nog meer?

Z'n laatste opmerking baart ons wel wat zorgen: "Dat halen we nooit".

Dát zullen we nog wel eens zien!!


25 juni 2021

Routekaartjes

Op het tabblad Etappes zijn de komende routes (55-56-57) ingetekend. Ze volgen de grens zo dicht mogelijk langs bestaande wandelpaden en houden ook rekening met de bereikbaarheid van start- en eindpunten. De routes geven een voorgestelde richting aan, maar zijn niet dwingend: Wanneer de situatie dat vraagt, wijken wij af. Maar dat is geen nieuws. Dat deden we altijd al!

20 juni 2021

Onze man in Huijbergen


'Komen we hier nog ooit?' bericht Roel van z'n vakantieadres bij Grenspaal 246 in het Brabantse Huijbergen. Die bezorgdheid is wel te begrijpen als je bedenkt dat onze teller nog maar staat bij Grenspaal 18 en bovendien het coronavirus ook al voor veel oponthoud zorgt en heeft gezorgd. Neemt niet weg dat Roel als vooruitgeschoven post het nodige voorwerk aan het doen is. Weliswaar met fiets, maar tóch. Hij wilde onderstaande 'grens-curiositeit' ons niet onthouden. Waarvan akte.
Prettige vakantie!25 mei 2021

Eindelijk weer

Nu de corona-maatregelen in rap tempo versoepeld worden, grijpen wij ook onze kans. We hebben voor de 3e keer ons basisstation Klein Kullen in Terziet geboekt voor 28-29-30 sept. 2021. (We rekenen nu wel op scheepsrecht!)
We staan te trappelen om de volgende edities af te werken:

*Grensetappe 55: Nurop (Teuven B.)- Noorbeek - 28/9
*Grensetappe 56: Noorbeek-Mesch - 29/9
*Grensetappe 57: Mesch - Navagne (Maas) - 30/9

IJs, weder, corona en gezondheid dienende uiteraard.

15 mei 2021

Boek


Zojuist het boek 'Het geluk van Limburg' van Marcia Luyten gelezen. Bekroond in 2016. Ik snap nu wel waarom. Indrukwekkend geschreven boek met een even indrukwekkende geschiedenis. Ik had het boek moeten lezen voordat we met ons project deze regio bereikten. (Maar ja, Achteraf is mooi wonen!)
Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis. Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade: een brave, katholieke gemeenschap die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie. Niet alleen Kerkrade, heel Zuid-Limburg draaide om kolen. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan.


28 maart 2021

Update

Het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat we binnenkort af kunnen reizen naar het Limburgse en eindelijk weer eens de smoeksen onder kunnen doen. We worden wel een beetje ongeduldig, want de tijd tikt in ons nadeel verder. We hebben straks dus heel wat in te halen. Voordeel daarvan is dan weer dat we dat in hoger tempo kunnen doen en ... op onze eigen tijd. Maar zover is het nog niet. 'Hout moet', zegt Daniël Lohues op z'n Drents. En zo is het!

11 jan. 2021

iFrame-tag

Wie op deze site wel eens rondneust in onze oude etappes (Archief03-18) komt er al gauw achter dat de overzichtkaartjes niet (meer) werken. Ik heb nog geen oplossing voor dit probleem. Omdat de kaartjes wel online staan, heb ik een Overzichtspagina gemaakt waar alle routes te bereiken zijn:

Alle etappekaarten NL-D
Alle etappekaarten

2 jan. 2021

2021

Alle goeds voor 2021.
We beginnen deze rubriek het nieuwe jaar met een schone lei.
Het 'oude nieuws' van vorig jaar blijft gewoon beschikbaar via Nieuws2020.

De ondersteuning voor de Flash-player is per 1 januari stopgezet. Flash is verouderd en niet veilig. Flash zorgde voor beweging/animatie op een website. Maar deze techniek wordt nu met HTML5 opgelost. Sommige fotoseries in het archief op de 'oude site' maken nog gebruik van Flash en zijn dus nu niet meer te zien. Wij blijven puzzelen.