Grenswandelen

NIEUWS

Nieuwsoverzicht 202014 dec. 2020

Corona (bis)

Na de toespraak van Mark Rutte vanuit het 'Torentje' weten grenswandelaars weer waar ze aan toe zijn. Tot ver na de lockdown zit een niet-noodzakelijke reis richting Limburg er niet in. Half maart wordt genoemd, maar zoals al eerder gememoreerd: Niets is zeker!

5 dec. 2020

Wandelen in coronatijd

[Leestip] In de zaterdagse NRC Weekend staat op deze sinterklaasdag een aardig artikel over het wandelen in coronatijd en dan met name langs de grens NL-B.
Schrijfster maakt gebruik van de routes van het Grenslandpad. Ook aardig!


4 dec. 2020

Updates

Elke keer wanneer aan de site iets wordt veranderd, maken we daar d.m.v. de updatebutton melding van. Dat betekent niet automatisch dat er 'nieuws' is te melden. Integendeel. We zijn regelmatig bezig 'onder de motorkap'. Sleutelen aan de (opmaak)code dus. Mooi om te doen. Ook noodzakelijk om de vaardigheden op peil te houden en uit te breiden. Vandaar even deze 'fake-update'.
Fijne dag!

26 nov. 2020

Huiselijk tafereel

Tsja, Coronatijd en Grenswandelen. Dat is geen goede combinatie.
Om toch een beetje in 'grenssfeer' te blijven, komen we regelmatig bij elkaar. Ditmaal zijn we bij Henk te gast. We praten en drinken wat bij en we kijken naar fotofilms die Roel in de tussentijd heeft gemaakt van oude etappes. Deze films (met een 'lekkere beat' eronder) bekijken we op een spiksplinternieuw, haarscherp 55" inch LG Oled-scherm (2020). Wat kijkt dat lekker! Goede keus Henk!En zo ziet dat eruit van dichtbij.Alles keurig op een portable harddisk bij elkaar. Inmiddels zijn van 13 etappes de foto's tot film gepromoveerd. Met nog genoeg resterende etappes en een lange Corona-winter voor de boeg hoeft Roel zich in ieder geval niet te vervelen.


10-11-2020

Vaals-Cadzand, maar dan anders

Er zijn meer mensen behept met het grensvirus. Ook in andere disciplines.
Oftewel: er zijn meer gekkies!
Grensfietsen Vaals-Cadzand

16 okt. 2020

Ministers: Reis niet tussen Nederland en België


(Citaat) Nederland en België roepen inwoners op niet de grens over te steken, tenzij dat echt noodzakelijk is. Dat staat in een verklaring van minister Grapperhaus en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Verlinden. Omdat het aantal coronabesmettingen in beide landen de laatste tijd oploopt, wordt geadviseerd niet voor je plezier de grens over te gaan: "Dat betekent dus even niet op bezoek gaan bij onze Belgische buren, ga niet de grens over als dat niet hoeft", schrijft Grapperhaus. (Bron: NOS.nl)

Dus ook niet voor de lol grenswandelen!


(Wel aardig dat de NOS-redacteur [naam bij onze redactie bekend] speciaal een plaatje voor ons (!) heeft gezocht met een goed zichtbare asfaltbotsing).

15 okt. 2020

Annulering komende etappes


We hielden al een slag om de arm, maar dinsdag 13 okt. werd het in de persco van het kabinet bewaarheid: strengere corona-maatregelen.
Voor ons was dat helaas het sein om de geplande 3-daagse van eind oktober af te blazen.

* Jammer voor Roel die flink had getraind om z'n geplaagde knie in vorm te krijgen.
* Jammer voor Henk die eindelijk met z'n VW T-Cross de Limburgse heuvels kon gaan bedwingen.
* Maar een geluk bij een ongeluk voor ondergetekende die overwachts nu thuis de grenzen van het mantelzorgen kan gaan verkennen.

We wachten de winter af en zien uit naar het voorjaar met hopelijk dan weer wat meer corona-ruimte.
Limburg blijft wel liggen.
Verwacht ik.
Niets is zeker!

1 okt. 2020

Corona-perikelen


Met oktober op de kalender zijn we aan het aftellen voor de wandel-3-daagse eind deze maand. Afgelopen maandag kondigde het kabinet verscherpte regels aan m.b.t. het coronavirus. Het reisadvies voor België is naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen) gegaan. Aangezien onze routes deels ook door België lopen, zouden we bij terugkeer in Nederland in de problemen (thuisquarantaine) kunnen komen. Nu is dat voor de aangrenzende Voerstreek nog niet het geval. Maar wat niet is kan komen!

Komende week hebben we als team kort overleg, waarbij met name dan 'Plan B' aan de orde komt. In dat geval bestaat de kans dat de geplande routes komen te vervallen en we gebruik zullen gaan maken van gemarkeerde wandelpaden aan Nederlandse zijde, zo dicht mogelijk langs de grens. Een gedeelte van het wandelpad 'Ronde van Nederland' is dan een goede optie. Maar zover is het nog niet. Hieronder een fragment van een wandelkaart met verschillende routes en knooppunten >Waymarked Trails (Klik op Hiking en zoom in).
Ondertussen zijn we heel erg benieuwd naar de evaluatie van het RIVM/OMT over 3 weken.


Fragment Zuid-Limburg omgeving Klein-Kullen > Noorbeek.
RvN=Ronde van Nederland - Herto=HertogLimburgpad - Klp=Krijtlandpad
Vergroten: Rechtsklik > Afbeelding bekijken

28 sept. 2020

Flash


Per 31 december 2020 eindigt de ondersteuning voor de Flash player. Flash zorgt voor beweging bij de fotoviewer die we in de oude site hebben gebruikt (Zie > Series ). Deze series zullen dan ook na die datum niet meer werken. Voor de huidige fotoseries heeft de verandering geen gevolgen. >>Meer over Flash

10 sept. 2020

GP 60 - Lage/Breklenkamp


Een nazomers fietstochtje door de naburige 'Grafschaft' leidde ons zomaar langs een 'Zware Jongen', beter bekend als Grenspaal 60. Locatie: Grenzstraße, Lage/Breklenkamp.

Bij nadere inspectie bleek er naast de grenspaal ook een cache (>Geocaching) te liggen. Een hobby waar Henk en Roel bijzondere belangstelling voor koesteren. De cache was helaas zonder gereedschap niet te bemachtigen. Let ook even op het huisje links.


Achter dat huisje staat een zeer uitnodigende houten stellage met als titel 'Grenzerlebnisstation'.
Van de ondertitel krijg je wel kromme tenen: 'Kein Spielgerät'.
Tsja, hoe je dat dan aan je kinderen uit moet leggen?

1 sept. 2020

Vakantie


Dat senior-grenswandelaar Roel (hier in Vincent van Gogh-outfit) ook tijdens z'n vakantie nog bezig is met grenspalen bewijst deze foto die hij in de groeps-app deelde. Hij koppelde er meteen een zoekopdracht aan vast: 'Waar zit ik?' Dat was nog best een hele puzzel voor mij, ondanks de inscriptie op de paal. Maar dankzij die inscriptie en de hulp van Google kwam Henk als eerste met het goede antwoord: Voor de Michaelskerk in ... Dinxperlo! En ik maar denken dat hij nog aan de Elbe zat.


(Aanvulling 6 sept.) Ik heb nog even in het archief van Etappe 24 uit 2008 gekeken. Daar vond ik een niet-gepubliceerde foto met een aandachtig lezende Henk voor de bewuste grenspaal. Het grenspaalhoekje daar is naderhand wel een beetje onder handen genomen en ziet er nu wel anders uit.

23 aug. 2020

Komende routes (okt. 2020)


*Grensetappe 55- Nurop (B.)- Noorbeek >


*Grensetappe 56 - Noorbeek-Mesch >


*Grensetappe 57 - Mesch - Navagne (Maas) >

18 aug. 2020

GP 323

We waren deze zomer in het Zeeuwse. Dan moet het al gek gaan, wil je op een dag niet de grens met België bezoeken. Alzo geschiedde.We zijn hier bij GP 323 even ten zuiden van Philippine. Bij deze grenspaal is een voorbeeld gemaakt van de zgn. 'dodendraad'. Tijdens de 1e Wereldoorlog was er tussen de Nederlandse en Belgische grens een stroomdraad met dodelijke hoogspanning aangelegd. We zullen er in het vervolg van ons project nog meermaals mee te maken krijgen. >Verder lezen.
Er is m.b.t. tot dit thema ook een fietsroute langs de 550km lange grens van Vaals naar Cadzand.

(Als wandelen hoe dan ook te problematisch wordt, hebben we altijd een alternatief!)10 aug. 2020

GrensWandelWeekend 2

We zijn blij te kunnen melden dat er nieuwe data zijn vastgesteld voor GWW2: 28-29-30 okt. 2020. Uiteraard onder voorbehoud van nieuwe corona-maatregelen. We nemen ons intrek andermaal bij Klein-Kullen in Terziet. We zien er naar uit!

Dit is het uitzicht vanaf Eperheide richting de grens. Met rechts het Bovenste Bos en helemaal in de verte buurtschap Terziet met Klein-Kullen. Dit is het decor van GWW2! (Panoramafoto: okt. 2019)10 juni 2020

GMT

Op deze datum is het GMT (Grenswandel-Management-Team) nog even bijeen geweest om de voortgang van het project te bespreken. Nu de corona-maatregelen stilaan worden versoepeld, gloort er voor ons ook weer een beetje licht. We hebben goede hoop ergens dit najaar een weekend te kunnen plannen.
Na dit zakelijke gedeelte was er ook ruimte voor wat luchtigers. Roel had nog een verrassing in petto.
Ter verduidelijking: Er worden tijdens een grenswandeling veel meer foto's gemaakt dan er uiteindelijk een plaatsje krijgen in het etappeverslag op de website. Roel heeft nu van die niet-geplaatste etappefoto's (foto-)videofilms gemaakt, met muziek! De eerste 9 etappes heeft hij inmiddels via Pinnacle verwerkt tot prachtige (foto)films. We hebben daar heel geanimeerd naar zitten kijken. Alle credits voor Roel. Chapeau!!


Bekijk voorbeeld: Fotovideo Etappe 2 Booneschans-Rhede

5 mei 2020

GP 155

GP 155

Ook ondergetekende ging op Bevrijdingsdag in Coronatijd een kijkje nemen in de zuidoosthoek van Drenthe. Hier bij grensovergang Aalminksweg/Schoonebeeker Diep in Nieuw-Schoonebeek. Van grenscontroles, waar eerder sprake van was, was niets te merken. Er was zelfs druk verkeer.
GP 155 staat er hier aan Duitse zijde florissant bij. Dat is aan NL-kant wel anders. Daar lijdt de grenspaal een zieltogend bestaan en staat flink 'uit het lood'.

24 april 2020

GP 159

Grenspaal 159

In deze barre tijden trekt onze grenswandelaar en premium cache-finder Henk er gewoon met de fiets op uit. En waarom ook niet? Onlangs was hij in de zuidoosthoek van Drenthe op zowel cache- als grenspalenjacht. Het aardige is dat hij een fotootje maakte én deelde! Dit is grenspaal 159 aan de Europaweg, grensovergang Nieuw-Schoonebeek/Twist.
Dit schijnt overigens wel een favoriete plek te zijn. Op 31 aug. 2018 was Roel hier ook al te vinden. (>zie archief 03-18 bij 'Nieuws')

16 maart 2020

Annulering GWW2

Coronavirus

Vanwege de uitbraak van het Coronavirus is het Grenswandelweekend van eind maart geannuleerd en verplaatst naar (voorlopig) het najaar. Maar we moeten nog zien of onze wandelactiviteiten dan alweer zijn toegestaan.

maart 2020

Kaartjes

iPad gebruikers zullen de interactieve kaartjes (aan het begin van elk etappeverslag zie> Archief 03-18) mogelijk niet te zien krijgen. Firefox-gebruikers die de laatste update van maart (74.0) gedraaid hebben, ook niet. Microsoft Edge laat de kaartjes wel zien. Browser Safari heeft ook nog moeite met de tag "iframe". Dit alles heeft serieuze gevolgen voor de kaartjes die al gebruikt zijn binnen de oude site. Kortom, problemen genoeg, waar nog wel wat op gevonden moet worden!

feb. 2020

NLBE-GWW2

Het NLBE-GrensWandelWeekend 2 ('NLBE-GWW2') staat gepland voor 27 t/m 29 maart 2020. We kiezen ons onderkomen (net als de vorige keer) bij Klein Kullen in Terziet/Epen. We starten net over de grens bij Nurop (Teuven) in het Vlaamse land en hopen op zondag bij de Maas te zijn. We zijn bezig om de routes in te tekenen. Hierbij maken we, zoals gememoreerd, ook gebruik van bestaande wandelnetwerken. Hieronder alvast een voorbeeldje van route NLBE-03, de korte route van vrijdagmiddag, met daaronder een hoogtekaartje.

dec. 2019

Overstap naar Visual Studio Code

In 2003 maakten we de website met behulp van Microsoft Frontpage. Tegelijk met de overgang naar het domein grenswandelen.nl schakelden we in augustus 2010 over op Dreamweaver CS (Adobe). Beide programma's lijken wel wat op een tekstverwerker (je ziet wat je doet) en zijn daardoor makkelijk in gebruik.
Tegenwoordig publiceren we met Visual Studio Code (Microsoft). Daar hebben we ons wel wat meer werk mee op de hals gehaald. Je moet de code hierbij weer zelf schrijven (dat doet het programma niet). Voordeel is dat je heel erg basic werkt en alles zelf in de hand hebt (zonder de nukken van een programma). Dat vereist wel weer wat studie. We spijkeren onze kennis (html5/css3) uitsluitend bij met tutorials en instructiefilmpjes van het actuele en altijd geduldige internet. En zo kan het zijn dat je weer wat nieuws ontdekt en meteen kunt toepassen. De site kan er dan ook opeens weer heel anders uitzien. We blijven experimenteren!

dec. 2019

Hoogtekaart

hoogtekaart

We krijgen de laatste heuvels voor de kiezen.


Bekijk de hoogtekaart, maar dan Interactief


olive
peru
coral
hotpink
cornflowerblue

Another history: testing html/css
1e break
2e break (een 3e break maakt de zachte return)
Wordt het blok groter na de break? Jazeker!