Grenswandelen/Grensfietsen


BLOG


Nieuwsoverzicht 2020 --- Nieuwsoverzicht 2021

28 juni 2022

Fotoverslag etappes 58-59-60

Het vorige fotoverslag van deze etappes is aangepast en uitgebreid met begeleidende tekst.
Grensetappe 58-59-60: Eijsden-Thorn

18 juni 2022

Etappes 61-62-63

Bovenstaande etappes staan gepland voor 4-5-6 oktober 2022. In deze 3-daagse gaan we van Ittervoort naar Budel en komen daarmee voor het eerst in de provincie Brabant. Memorabel, want we sluiten dan het lange hoofdstuk Limburg af, waaraan we sinds 22 november 2010 (!) waren begonnen.

De werkwijze zal gelijk zijn als in de vorige editie. Ons 'basiskamp' ligt centraal op de route. Zo kunnen we, zonder de auto te hoeven gebruiken, een oost- en een westlus fietsen. Op de 3e dag gaan we met de auto naar het verste punt van dag 2. Dan fietsen we een kleinere lus, rekening houdend met de terugreis. We proberen zo dichtbij als mogelijk is bij de grens te blijven. Maar het moet wel 'fietsbaar' blijven. Soms maken we ook gebruik van het knooppuntennetwerk.
De routes zijn al voorzichtig ingetekend. De koorts begint weer langzaam op te lopen...

19 april 2022

Galerij Etappes 58-59-60

We hebben een serie foto's van de 1e grensfietstocht samengesteld. Het maken van foto's op de fiets is wel lastiger dan tijdens het grenswandelen. Het gaat allemaal een stuk sneller en het mooie plaatje dat je wilde schieten is zomaar voorbij.
We proberen een nieuwe vorm van publiceren uit. Niet via een lange webpagina of via Google foto's waar de opslagruimte beperkt is. We hebben een abonnement op een cloudserver met voldoende ruimte. Het een en ander heeft wel z'n beperkingen. Tekst toevoegen bijv. is niet mogelijk of het zou met een ingewikkelde constructie moeten.
Om de galerij te bekijken volstaat de link aan te klikken, daarna het bovenste bestand te selecteren en rechts te klikken op Preview. De rest wijst zich vanzelf.

Bekijk Galerij 58-59-60

17 april 2022

Etappes 58-59-60

De eerste grensetappes per fiets zijn inmiddels geschiedenis. De fietsmidweek is onder perfecte omstandigheden afgewerkt. Niet alleen zat het weer mee, ook de routes waren goed te doen. Bovendien was ons Vrienden-op-de-fiets overnachtingsadres in Beek super-de-luxe!
Grensfietsen is een andere tak van sport dan grenswandelen. We maakten ons in eerste instantie daar nog wel wat zorgen over. Maar die zorgen waren geheel onterecht.
Inmiddels zijn de plannen voor het najaar al weer gemaakt. De foto's van de tocht verschijnen binnenkort. (We studeren nog op een andere vorm van publiceren)

6 maart 2022

Gepubliceerd


Route Etappe 60

6 maart 2022

GP47

Moment uit de laatste etappe: GP47 aan de oever van de Maas bij Eijsden. Hier hopen we op 12 april opnieuw voorbij te komen. Niet wandelend, maar voor het eerst fietsend.
We worden op dit moment gelukkig niet meer gehinderd door coronabeperkingen. Inmiddels heeft zich een nieuwe crisis aangediend. Hoe de nieuwe wereldorde er op die datum dan uitziet, weet niemand. Zeer zorgelijk is het wel allemaal. Daarbij valt een triviaal 'fietsmidweekje' dan helemaal in het niet.

2 maart 2022

Sprakeloos


Graag sluiten wij ons aan bij het wereldwijde protest tegen het brute geweld en de schending van de soevereiniteit van Oekraïne. Elk protest, hoe klein ook, geeft uiting aan je gevoelens en doet er toe!!

18 feb. 2022

Toen al!

Bij het overleg van gisteren keken we ook nog even naar 2 fotofilms die Roel had gemonteerd. Hierbij maakt hij o.a. ook gebruik van niet-gepubliceerde foto's van oude etappes. Bovendien worden de beelden ondersteund door lekkere upbeat muziek.
Zo kwam onderstaande foto ook voorbij, waar we opeens wel heel anders tegenaan keken. We zien rechts op de foto Henk en Roel nog net grensoverschrijdend bezig zijn.
Geen paniek, hier mocht dat toen nog gewoon!17 feb. 2022

Meester Roel

Ter voorbereiding van o.a. de komende routes waren we vandaag bij Henk te gast.
Op zo'n tv is het bekijken van fotovideo's en websites een feestje.

Op de foto zien we Roel bezig met het aangeven van een alternatieve route voor Etappe 58:
"Je kunt ook hier langs, hoor!"
Waar kennen we dit beeld toch van? Oude tijden herleven als je dit ziet.

"Jongens, ik leg het nog één keer uit!!"


4 feb. 2022

Aanpak

De tijd, de omvangrijke nog af te leggen afstand en een 'onwillige knie' waren de aanleiding om nog eens goed na te denken over het vervolg van het Grenswandelen-project. Misschien was het wel slimmer om het wandelen te vervangen door fietsen. Alzo werd na ampel beraad besloten.
Maar de organisatie van een wandel-3-daagse was wel iets eenvoudiger, zo zou al gauw blijken. Na veel brainstormen leek het ons handig om de overnachtingsplaats centraal te kiezen (de blauwe stip op de kaart) en de routes in lussen af te werken: dag 1 de zuidelijke lus (58), dag 2 de noordelijke (59). De derde dag met de auto's naar eindpunt van dag 2 en een korte lus (60) i.v.m. de terugreis. Zo hoef je niet met bagage te fietsen, voorkomt het heen-en-weer-rijden start-/eindpunt, scheelt het een overnachtingsplaats regelen op de route. Ok, we maken wel meer kilometers dan strikt nodig. Maar we bekijken de grens van beide kanten. Dat dan weer wél!
We fietsen zo dicht mogelijk langs de grens. We maken o.m. gebruik van het fietsknoopuntennetwerk. Het netwerk is daarbij niet leidend: waar alternatieven zijn om de grens beter te volgen, zullen we dat zeker doen. Ook verkeersdrukke of onveilige situaties dwingen ons andere keuzes te maken. Van Eijsden naar Thorn werken we hemelsbreed ruwweg zo'n 65 km. af.
Route Etappe 58 (lus zuid)
Route Etappe 59 (lus noord) Route Etappe 603 feb. 2022

De MaasVanaf vandaag vormt een nieuwe foto de achtergrond van onze homepage. De foto van heuvelland Zuid-Limburg maakt plaats voor een plaatje van de Maas bij Eijsden met zicht op Ternaaien (België).
Etappe 58, die dit decor aandoet, is de eerste in een serie 'Grenswandelen Nieuwe Stijl'. De Maas zal ons ook in etappes 59 en 60 vergezellen. Zoals gemeld, fietsen we de Maas aan beide zijden. Dat is niet alleen voor het optimale grensgevoel, maar ook omdat ons dat organisatorisch het beste uitkomt. (later meer)

27 jan. 2022

Data komende etappes bekend

Het OMT-GF (Organisatie & Management Team-GrensFietsen) heeft onlangs vergaderd en nieuwe data vastgesteld voor de komende 3 grensoverschrijdende etappes. In een eerder stadium zijn er heel wat verkennende rondes geweest over de organisatie nu we hebben besloten het vervolg van het project per fiets af te werken. De volgende etappes (58-59-60) zijn gepland op 12-13-14 april. We zullen het traject vanaf Eijsden-Thorn (Thorn bij benadering) in 3 etappes gaan afleggen. We merken op dat we het volledige traject langs de Maas zowel aan Nederlandse als aan Belgische zijde zullen fietsen. Volgende keer meer over de aanpak.

7 jan. 2022

2022

Wij maken ons op voor het 19e jaar grenswandelen. Een jaar dat nog steeds geplaagd wordt door corona. Ook een jaar dat grenswandelen een iets andere invulling gaat krijgen. Omwille van de tijd en de af te leggen afstand zullen de komende kilometers niet wandelend, maar per fiets worden afgelegd. Zo dicht mogelijk langs de grens. Ergo: grenswandelen wordt grensfietsen. Maar, we zijn nog steeds op weg naar Cadzand, zijn nog steeds met z'n drieën en opereren in 3-daagses.
De (ingewikkelde) organisatie is nog in volle gang!Het 'oude nieuws' van vorig jaar is hier te vinden: Nieuws2021