BLOG


- - -

14 juli 2024

Grens-Potpourri

Hieronder enkele onlangs gemaakte vakantiegrensfoto's.

Rijn

Foto van de grensmarkering Duitsland-Frankrijk op de brug over de Rijn tussen Breisach (D) en Colmar (F)
B31 verwijst naar het wegnummer en de teller staat op 0,0 km.


Rijn

De andere kant op richting het noorden:
de grensmarkering d.m.v. paaltjes in het midden van de rivier.


Schaanwald

Grensovergang Schaanwald Oostenrijk-Liechtenstein"
Douaneformaliteiten worden door Zwitserland afgehandeld.
Overigens geen controles gezien.


Grens Feldkirch

Hier, aan de andere kant herinneren vooral de borden je aan grensoverschrijding.


Brug Vaduz

Ga je met de fiets over de Rijn en door de houten brug bij Vaduz Lichtenstein uit, dan passeer je in het midden deze wegwijzer.


Grens F-D

Op de stuw in de Rijn boven Bazel passeer je ook en grens.


Bazel Frontière

Met de fiets kom je langs de Rijn zo Bazel binnen.
Even terug ligt de Dreiländerbrücke.


Eifel

We maken een sprong naar het noorden en komen in de Eifel.
Wij fietsen van Prüm naar St. Vith en komen in Duitstalig Wallonië.
En dat is dus niet Franstalig. Die taalstrijd suddert maar door.


Luxemburg

's Anderendaags werken we etappe 4 en 5 van de Vennbahnroute af richting eindpunt Trois Vierges
Onderweg passeren we haast onopgemerkt de Luxemburgse grens.
Geen vlaggen, frietkotten, douanehuisjes of een simpele asfaltbotsing.
De grensromantiek is hier ver te zoeken.
Een mooie fietstocht was het wel!


11 juli 2024

Nieuwe Midweek

Na exact een jaar pauze gaan we eind september weer van start. Het herstel van Roel z'n knie-operatie gaat voorspoedig, zodat we de komende kilometers zonder al te veel zorgen aandurven.
De verblijflocatie is geboekt, de liggen ongeveer vast en voorlopig staan alle seinen nu op groen.
Het is onze 16e meerdaagse, waarvan de laatste 5 met de fiets. We hopen straks de Schelde te bereiken en het hoofdstuk Brabant af te sluiten. In een volgende aflevering gaan we dan verder in Zeeuws-Vlaanderen.
Schelde -Grenspaal 269

Grenspaal 269 aan de Brabantse kant van de Schelde:
ons einddoel voor de komende midweek!
(eigen foto uit juli 2011)14 juni 2024

Gebouwen2

Het gaat gelukkig de goede kant op met het herstel van Roel z'n knie. Hij durfde het zelfs al aan om op vakantie met caravan naar het buitenland te gaan. Het reizen (met name het stilzitten in de auto) was geen pretje voor de knie. Maar fietsen ging prima. We kregen een foto uit Potsdam met Roel voor Slot Sanssouci. Slot Sanssouci
Henk maakte een stedenreis in Duitsland. Hij stuurde ook enkele foto's van gebouwen uit verschillende Duitse steden en maakte er meteen een puzzeltje van. Roel was de beste en de snelste met de oplossingen. De koffie + appeltaart/slagroom kan hij tegemoet zien. Hieronder de "Waldspirale" van F. Hundertwasser in Darmstadt.
Hundertwasser

14 mei 2024

Meivakantie

Begin mei waren we een week in het Limburgse en maakten diverse tochten, o.a. naar en langs de randen van ons landje. Het was een feest der herkenning.

Grenspaal 119

Grenspaal 119 t.h.v. Grevenbicht aan Belgische zijde van de Maas.
We hebben al eerder gememoreerd dat ons doel niet meer is om alle grenspalen te vereeuwigen en/of te publiceren. Alleen die welke 'op ons pad komen' komen daar voor in aanmerking.


vlaggenstrikjes

Leuk detail: de vlaggenstrikjesBerg a/d Maas

In etappe 59 (13-4-2022) staan we aan de overkant in Berg a/d Maas.GP 115 aan Belgische zijde


Meers

GP 112 aan NL-zijde in Meers.
Meers ligt ingeklemd tussen de Maas en het Julianakanaal.


GP 196A

Een sprongetje naar het zuidoosten: Vaals.
Gp 196A niet gezien op de laatste etappe (nr. 52) in ons vorige project.


1 mei 2024

Twente

Op de 'Dag van de Arbeid' (en op de eerste officiële zomerse dag) waren we met de fiets onderweg van Uelsen in de 'Grafschaft' naar het Springendal in aangrenzend Twente. Werkelijk, een prachtig landschappelijk pareltje.
In Etappe 11 (juni 2012) passeerden we hier meermalen de schreve. We hebben toen bij GP 77 aan de Uelser Diek/Bouwmansweg de welkomst-stellage (zie foto's) niet gezien. Tenminste, ik heb daar in het archief geen foto's van kunnen vinden. De uitspanning 'Schweinswirt' lag er verlaten bij.
Zo ziet het er nu uit.
Hezingen
Hezingen
P.S.
Overigens maakt Roel goede vorderingen met zijn herstel.
Maar, zo zegt hij, 'Het gaat wel langzaam!'

6 april 2024

Update

Roel is weer mobiel!! Na weken ongemak, oefenen o.l.v. de fysiotherapeut en ploeteren met krukken stapte hij vandaag weer op de fiets.
Als bewijs van z'n vorderingen stuurde hij onderstaande foto met bijgaande tekst:
"Vandaag de eerste 7 kilometers op de fiets. Zadel wat hoger en daar ging-ie. Nu trainen."

Dat gaat de goede kant op, Roel!

Fietstraining

23 maart 2024

GP 174

Een fietstochtje samen met Henk achter Ter Apel door het prachtige Westerwolde bracht ons op deze kille, grijze, maar droge voorjaarsdag zomaar terug naar Etappe 4 in 2003. Op de grens in het buurtschap Wessingtange, kwamen we een oude bekende tegen die daar al tijden staat: GP 174. Dik 20 jaar geleden liepen we het traject Sellingen-Emmercompascuüm. Ik noemde het in het verslag van toen een monstertocht. Het was toen geen grenszoekerij, maar gewoon 17 km. kaarsrecht zuidwaarts. Aan het eind had ik toen 'de pijp flink uit'.
Hieronder 2 foto's:
De 1e is van maart 2024, de 2e van augustus 2003 met Roel in de verte. (deze foto staat niet in het verslag). Niet goed te zien is dat de grenspaal sinds 2003 wel beschadigingen aan de achterkant heeft opgelopen.
Er is hier een groene grensovergang. Het pad hier naar toe aan NL-zijde heet dan ook 'Groentje'.
Je verzint het niet!

Grenspaal 174-2003
Grenspaal 174-2024

29 feb. 2024

Nieuwe kaarten

De laatste 3 routes op Brabants grondgebied zijn opnieuw ingetekend. De afstanden zijn niet al te lang i.v.m. de terugfietstijd en de data zijn onder voorbehoud. (Het kaartprogramma vraagt heel dwingend om een datum). Maar uiteindelijk moet alles toch nog langs de Hoge Raad ter goedkeuring.

19 feb. 2024

Ziekenbezoek


Vorige week, na de ingreep, deed Roel melding in de groepsapp: "Knie-operatie prima verlopen. Nog geen pijn". Een dag later: "Moet nog een nachtje extra in ziekenhuis blijven. Teveel bloedlek." Op vrijdag na thuiskomst: "Vandaag voor het eerst het gevoel dat het de goede kant op gaat."
Dat was voor ons het sein om 'live-contact' op te nemen. En dat gebeurde dus vandaag, gewapend met een versnaperingspakket. Roel deed 'op z'n Roels' ouderwets verslag van de ziekenhuisperikelen.
Het herstel gaat, zoals al eerder gememoreerd, de nodige maanden in beslag nemen.
We wensen Roel voorspoedig herstel en houden u op de hoogte.3 feb. 2024

Gecanceld

Tijdens het voorjaarsoverleg van 1 februari hebben we besloten om de driedaagse in april te annuleren. Gezien de tijd die het herstel van Roel z'n knieoperatie vergt, is half april niet reëel en komt eerder de zomerperiode in beeld. En misschien is dat ook nog te opportunistisch. We wachten af. In ieder geval wensen we Roel veel sterkte bij de ingreep en de tijd erna.
Tijdens het overleg hebben we nog wel kunnen genieten van de fotovideo die Roel had gemaakt van de niet gepubliceerde foto's van , met o.a. het betoverende licht langs de rand van het Reichswald. Andere dingen konden we ons moeilijker herinneren.
(De fotovideo staat overigens niet online!)

30 jan. 2024

Kogel

Roel heeft eindelijk duidelijkheid. In de groepsapp maakt hij melding van de voortgang in de planning van de operatie: 'De kogel is door de kerk, half februari is de knieoperatie'.
Wat dat gaat betekenen voor de komende etappes is nog niet duidelijk. We horen tegenstrijdige berichten van 'deskundigen' over de duur van het herstel. Voorlopig gaan we ervan uit dat april a.s. nog geen optie is. Wordt vervolgd.

2 jan. 2024

Nieuwjaar - Volgende etappes


Het nieuwsoverzicht van 2023 is te vinden.
De komende etappes zijn in principe gepland. We weten alleen nog niet zeker of de midweek dan ook daadwerkelijk doorgaat. Een en ander is nog afhankelijk van ziekenhuisopname van Roel. Hij staat al een tijdje ingepland voor een nieuwe knie. We wachten af.

We hebben gelukkig al wel een nieuw logeeradres op het oog ten zuiden van Etten-Leur.
Best wel een tref, want 'ouder-wordende-grensfietsers' hebben nogal wat noten op hun zang, wat betreft overnachtingmogelijkheden, ligging, prijs en privacy!!
En dat mag natuurlijk allemaal!