Grenswandelen/Grensfietsen

BLOG


--- ---

26 mei 2023

Laufenburg

Het (vakantie)voorseizoen is traditioneel het domein van de senioren. Immers, zij hebben nu de tijd aan zich zelf, worden niet beperkt door schoolvakanties van kinderen, prikklokken, ploegendiensten en vergaderschema's. Kortom: alle vrijheid en voordelen.
Zo af en toe belanden in onze mailbox foto's van vakantievierende lezers van deze website. Met uiteraard de grens als onderwerp. Zo ook van onze vaste supporter uit Almere, waarvoor dank!

Hieronder foto's van het stadje Laufenburg, waarvan er zelfs 2 blijken te bestaan en dat ook nog vlak naast elkaar én gescheiden door een ... natuurlijke grens: de Rijn. Laufenburg ligt zowel in Duitsland als in Zwitserland. In het midden van de brug over de Rijn, precies op de grens staat het beeld van een Boheemse priester/martelaar. Hieronder enkele foto's:

Laufenburg
Laufenburg
Laufenburg
Laufenburg


24 april 2023

Etappes 63-64-65


Het fotoverslag van de 3e midweek is gepubliceerd >

Data van de volgende midweek: 26-27-28 september 2023.

De nieuwe foto op de homepage is gemaakt tijdens Etappe 64 aan de Grensweg richting Arendonk, waar we nog even gingen shoppen.

17 april 2023

Weer weer

prognose

De weerkaart van deze week voor de regio Eindhoven er nog maar eens bijgehaald. Prima waarden, maar de klinkende cijfers van vorige week zijn inmiddels naar beneden bijgesteld. Vooralsnog geen reden om zenuwachtig te worden.

13 april 2023

Puntjes op de i

Zoals te doen gebruikelijk komen we voor de komende midweek nog even bij elkaar om afspraken te maken en de gang van zaken bij langs te lopen. Zo ook vandaag.
Het is ook vaste prik dat Roel tijdens dat overleg z'n laatste gemonteerde etappe-videofilms presenteert. Zo ook vandaag.
We hoorden vandaag ook de eerste signalen over een mogelijk vervolg na eindpunt Cadzand. Met nadrukkelijk de nadruk op 'mogelijk'. Spannend!

Roel presenteert

Hier Roel bij het begin van z'n filmverslag met veel materiaal dat op de website niet te vinden is en dat ook bij ons niet even scherp meer op het netvlies staat.
We constateren dat de kwaliteit van het vertoonde hoog is. Hulde!

11 april 2023

Weer

Nu de datum van de komende midweek steeds dichterbij komt, zijn we natuurlijk ook nieuwsgierig naar de weersverwachtingen in de regio Brabant rond die tijd. En dat ziet er (met een stevige slag om de arm) goed uit.
weer Brabant Maar we rekenen ons (door schade en schande wijs geworden) niet rijk.
Zo gauw het woord 'kortebroekenweer' valt, zijn wij op onze hoede! We gaan het zien!

30 maart 2023

Erfgoed

Een tussenstop tijdens een voorjaarsfietstochtje naar Duitsland bracht me bij de Luchtwachttoren van Schoonebeek: een uniek stukje erfgoed.

Tijdens de Koude Oorlog (1948-1991), hield de dreiging van een Sovjetaanval en een kernoorlog het westen decennialang in zijn greep. Om voorbereid te zijn op een Russische aanval ontstonden in Nederland twee militaire uitkijkdiensten: Korps Luchtwachtdienst (KLD, Luchtmacht) en de Mijnenuitkijkdienst (MUD, Marine).
Vrijwilligers van het KLD keken over het hele land uit naar laagvliegende vijandelijke indringers. Het KLD bouwde tussen 1951 en 1955 een netwerk van 276 hoge uitkijkposten verspreid over het hele land.

In Etappe 7 (van 22 nov. 2003) hebben we dit traject gelopen. Het valt me op dat in het verslag van toen er helemaal geen foto en melding van is gemaakt. Wellicht dat de toren in de toen nog aanwezige (hoge) bomen vrij onzichtbaar was en minder opviel dan nu het geval is.
Hieronder pal aan de grens Luchtwachttoren 7Z3 (zoals die officieel heet).


Luchtwachttoren

Links het Schoonebeker Diep, dat aan de andere kant Grenz AA heet.


1 maart 2023

Bijzonder

Maart op de kalender is voor grenswandelaars altijd bijzonder. En dan niet alleen vanwege de naderende lente en het warmere weer. Nee, zo halverwege de maand vieren we traditioneel oud en nieuw. Wij zetten dan altijd een streepje. Na 10 streepjes een kruisje. Dit jaar zelfs 2 kruisjes. Dit betekent dat we op 15 maart a.s. 20 jaren GRENSWANDELEN vol gaan maken.
Gedenkwaardig, maar zonder borstklopperij! Binnenkort heffen we het glas tijdens de laatste voorbereidingen voor de komende midweek.
Moedig voorwaarts het 21e jaar in. Proost!

kalender


Terug in de tijd naar 2003. Bekijk

9 feb. 2023

Correctie

De kaarten voor de komende etappes waren qua lengte iets te optimistisch en zijn daarom aangepast. Ze zijn overigens nog niet definitief en moeten binnenkort nog langs de 'Heeren van de Hoge Raad' en het 'Breed Overleg'*. In de nieuwe opzet komt Baarle Nassau/Hertog in een volgende editie aan de beurt.


* Tijdens het bovengenoemde Brede Overleg op 9 febr. zijn de routes qua lengte akkoord bevonden.
Volgende maand komen we nog een keer bij elkaar om de laatste puntjes op i te zetten.


3 feb. 2023

Boeken

Het aantal boeken met het woord 'grens' of 'grenzen' (+ eventueel een achtervoegsel) in de titel is schier eindeloos. Het begrip is natuurlijk heel actueel. Vooral ook nadat grensoverschrijdend gedrag uitgebreid in de media kwam.
Nu zijn wij ook wel grensoverschrijdend bezig, maar dan altijd nog letterlijk en ook nog altijd legaal. Wie op 'Afbeeldingen' zoekt, krijgt zoiets als hieronder, maar dan meer.
Vééééél meer!

screenshot boektitels grenzen

20 jan. 2023

Routes

Sinds vandaag is het (mogelijke) verloop van de routes 63-64-65 alvast op kaart beschikbaar. Het kan zijn dat ter plekke andere keuzes worden gemaakt. Voor Baarle Nassau/-Hertog trekken we wel wat meer tijd uit. Ga naar:

13 jan. 2023

Nieuwe midweek

De nieuwe midweek is gepland voor 18-19-20 april 2023 (di-wo-do). We zitten zuidwestelijk onder Eindhoven. De locatie is in een eerder stadium al eens geïnspecteerd op geschiktheid. We verblijven in een blokhut niet ver van de grens en die vormt een prima uitvalsbasis. We hopen dat we tegen die tijd gezond en wel kunnen starten en dat er in de aanloop niet teveel zand in de motor komt.
Het aftellen is begonnen!!

1 jan. 2023 Met de beste wensen!

Vervolg van 31 dec.

We kijken nog even een jaar of 10 achterom.
Uit de oude doos halen we enkele foto's die het stadium van publicatie nooit hebben gehaald.
Foto's die bestemd waren om de kop van de site te sieren. We gaan er een paar rehabiliteren.
Over goede voornemens gesproken...