... is/was de werktitel* voor het eerste deel van het meerjarenproject om de grens met Duitsland wandelend af te leggen. En met de grens bedoelen we dan letterlijk de grens: van grenspaal tot grenspaal. Weg of geen weg: ongebaand noord-zuid, balanceren op de grenslijn. Precies daar, waar beide landen elkaar raken, is ons domein. In de lente van 2003 is de aftrap van het project.
Dergelijke wilde plannen hebben altijd een aanleiding.
Hoe is het zo gekomen?* werktitel is afgeleid van 'smoeksen' = Oostveluws voor 'onbeholpen lopen'.
Ondergetekende meldt zich eind 2002 ['U bent er al vroeg bij, mijnheer'!] bij de cardioloog, ondergaat een hartoperatie, herstelt voorspoedig en neemt zich voor om zijn rookverbod te compenseren met iets ludieks: een wandeltocht langs de rafelrand van Nederland. Iets wat al langer in het achterhoofd zat, maar 'er nooit van is gekomen'. Dit jarenlange project wil
[en kán] ondergetekende natuurlijk niet alleen en hij zoekt derhalve medestanders. Die zijn gauw gevonden, binnen zijn werkkring zelfs. Roel & Henk [andersom mag ook] gaan deze uitdaging aan.
De motieven zijn divers: voor de een is het een sportieve uitdaging, voor de ander meer een confrontatie met de natuur en de elementen, voor weer een ander speelt het ultieme grensgevoel een hoofdrol. Of soms is het een combinatie van alles.
En, natuurlijk, zo'n wandeldag met helemaal niets aan je hoofd, in een andere, verrassende omgeving, teruggworpen zijn op je teamleden en jezelf, dat heeft ook wel wat. Noem het schoolreisjesgevoel voor volwassenen, compleet met slechte nachtrust en vroeg op, rugtassen met broodjes ei, het onbekende en later op de dag ergens een uitspanning. Zoiets ongeveer.
We documenteren onze tochten d.m.v. foto's [soms een filmpje] en een verslag op de site. Dat gebeurt pas vanaf Grensetappe 9. De eerste jaren publiceren we via de site van ondergetekende en vanaf augustus 2010 ook op grenswandelen.nl
Vanaf januari 2011 enkel nog via grenswandelen.nl.
De site is ook de plek waar het woord 'asfaltbotsing' aan de woordvoorraad van de Nederlandse Taal wordt toegevoegd. Het woord geeft aan dat de confrontatie van de twee culturen ook in de weg [in het asfalt] is te zien. We maken er op diverse plekken melding van.
Hiernaast een prachtige asfaltbotsing tussen Ootmarsum en Lage. [Grensetappe 11]
Hieronder hetzelfde punt maar dan in andere kijkrichting. [Bron: Google Maps]
De site brengt ons ook contacten met 'gelijkgezinden'. De Aamsveenwandeling en de Witte Veenwandeling zijn daar o.a. het bewijs van.
In het begin zijn het vooral de grenspalen die gefotografeerd worden. Maar na verloop van tijd zijn die palen wat naar de achtergrond geraakt. Want uiteindelijk gaat het daar niet om en, eerlijk gezegd, daar zijn ook andere websites voor. Maar het doel blijft wel onverminderd hetzelfde: in de rafelranden van Nederland en Duitsland zoeken naar de grenslijn en daarmee verband houdende opmerkelijkheden, dan wel rariteiten.
< Het aardige van ons project is ook [vinden we] dat onze route geen route is die in boekjes vermeld staat. En bordjes zoals hiernaast en hieronder zul je dan ook niet aantreffen.
En dat willen we ook graag zo houden: geen platgetreden paden. Dat betekent dat we niet te maken hebben met hordes wandelende landgenoten. En ook worden we niet voortdurend lastig gevallen met patatkramen, ijskarren, thee- en beeldentuinen, bed & breakfastbordjes en allerhande koopwaar vanuit de achtertuin.
Je moet er niet aan denken!
Bij Grensetappe 28 bereiken we de Rijn en sluiten we project 'SmoekS' [dat dan al 6,5 jaar duurt] feestelijk af bij Henk thuis. Op die gedenkwaardige avond winnen zowel Roel als Henk tijdens de Grandioze Verloting een Voetreis naar Vaals, waarmee het project een vervolg en een naam heeft.
Het bereiken van de Rijn was tevens aanleiding om een aparte website voor het project te openen: www.grenswandelen.nl [een domeinnaam die gelukkig nog vrij was en die de lading goed dekt]. We hopen zo voor een breder publiek vindbaar te zijn. We zijn inmiddels via diverse 'collega'-websites gelinkt en 'grenswandelen' invoeren bij je favoriete zoekmachine levert een prima resultaat op.
Bij het vorderen van het project worden de uitdagingen wel steeds groter. Maar, daar kiezen we voor.
Hoe gaan we het vervolg van het project organiseren?
Tot slot:
We willen het niet te veel benadrukken, maar het project kent voor de 'ouder wordende grenswandelaar' ook zijn beperkingen. Grenswandelen is een andere tak van sport dan gewoon wandelen en voor ons geldt in het bijzonder: KEN JE GRENS!
Stel je zelf even voor …
Roel de Boer, ben 64 jaar en woon in Nieuw-Weerdinge. Ik heb 40 jaar in het onderwijs gewerkt en ben nu (alweer) drie jaar met de VUT. Ook ben ik bijna 40 jaar gelukkig getrouwd met Riet en heb drie schatten van kleinkinderen. Ik heb een brede interesse: voor alles wat met ‘natuurlijke’ en culturele zaken te maken heeft tot nagenoeg alle sporten. Mijn grootste hobby’s zijn: wandelen, fietsen, door Europa toeren met de caravan en sinds drie jaar golfen.
Roel, je doet al mee vanaf Etappe 1, waarom eigenlijk?
Ik houd van uitdagingen en de hartstocht van Martin voor ‘grens’zaken werkte aanstekelijk.
Welke wandelervaringen heb je nog meer?
Samen met echtgenote en vrienden hebben we al vele LAW wandelpaden gelopen. Het eerste was het Pieterpad. We hadden gelijk de smaak te pakken. Er volgden in chronologische volgorde: het Noaber-, Drenthe-, Twente-, Domela- en Havezathepad. Dit jaar willen we met het Trekvogelpad beginnen.
Welke vaardigheden moet je bezitten als grenswandelaar en hoe zit dat met de ‘ouder wordende’ grenswandelaar?
Doorzettingsvermogen en humor.
Wat maakt deze grens-wandelingen zo bijzonder?
Je loopt langs plekken, waar normaal geen mens komt. Ook de specifieke vriendschap die ontstaat met Martin en Henk, vind ik waardevol.
Roel, jij staat tijdens de tochten bekend als een begenadigd kaartlezer, vogelkenner annex visexpert en TomTom-specialist. Hoe zijn die combinaties te verklaren?
Laat ik graag aan de interviewer over.
Welk gedeelte van het traject vond je opvallend opvallend?
De laatste etappe, want mijn geheugen is niet meer wat het geweest is.
Hoe staat het eigenlijk met je fotoproject ‘De mens bij de grens? [zie Grensetappe 15]
Met dit project ben ik gestopt, aangezien Martin dat op een meer dan voortreffelijke manier vorm geeft. Trouwens: de ‘mens’ aan de grens vind ik een van de boeiendste aspecten aan deze expeditie.
Aan welke Grensetappe bewaar je de beste herinneringen?
Aan de etappes waar we als afsluiter een heerlijk visje naar binnen werkten. Vooral de haring in Nieuweschans was onovertroffen.
Wij gaan Vaals bereiken. Heb je stiekem een einddatum in gedachten?
2013 moet haalbaar zijn.
Heb je nog een leuke anekdote?
Ik ken er meerdere; vooral die met prikkel- en schrikdraad te maken hebben.
Wat wil je nog kwijt en/of ben ik nog wat vergeten te vragen?
Ik vind dit verhaal al lang genoeg.
Roel, bedankt voor het interview!
Graag gedaan.
Stel je even voor …
Henk van der Laan, geboren in 1954. Woon in Ter Apel. Werk als schoolleider basisschool.
Henk, je doet al mee vanaf Etappe 1, waarom eigenlijk?
(H)echtheid van de groep. Uitdaging, ontspanning, nieuwsgierigheid.
Welke wandelervaringen heb je nog meer?
Wandel ook heel graag berg(af) en strand.
Welke vaardigheden moet je bezitten als grenswandelaar en hoe zit dat met de ‘ouder wordende’ grenswandelaar?
Behendigheid ervaar ik als een pré. Hoezo, ouderwordend? Een man is zo oud als hij zich voelt. De sloten lijken alleen wat breder en de hekken wat hoger…dat is gezichtsbedrog.
Het grensproject ‘Voetreis naar Vaals’ is uniek in zijn soort? Kun je ons dat unieke uitleggen?
Uniek: Het is eigenlijk steeds tegen de draad in: Op de grenspalen zitten de plaatjes immers aan de zuidkant, dus een uniek project. We hadden immers beter in Vaals kunnen starten. Uniek: Waar vind je nog 3 mensen die over ongebaande paden willen gaan voor hun plezier? Uniek: Waar vind je zo’n hechte clubsamenstelling, die in vóór- en tegenspoed met elkaar optrekt? Uniek: Auto, trein, bus brengen je naar Vaals en wij gaan lopen! Wie haalt het in zijn hoofd? Kortom: Uniek!
Welk gedeelte[n] van het afgelegde traject vond je opvallend opvallend?
De langste rechte grensweg: Dichtbij huis van Ter Apel naar Emmercompascuum.
Opvallend was die ene middagtocht. Zo na werktijd. Even naar Zwartemeer. Het was stikdonker toen we aankwamen.
Een uitstapje, door het Aamsveen, met Tukkerse “grenspaalonderzoekers”.
En niet te vergeten die prachtige tocht “met opdrachten”, die we op een dag aantroffen. Opvallend.
Henk, je weet veel van de natuur en tijdens de tochten heb jij een ‘verkennende’ rol. Ben jij zo’n padvinder?
Heb ik inderdaad altijd al in me gehad. Op vakanties vind ik graag “nieuwe werelden”. Zoals een keer in Noorwegen, waar ik tegen de wens van mijn reisgenoten persé die ene weg wilde nemen….het bleek een “waskebrett” van maar liefst 60 km. lang te zijn.
Aan welke Grensetappe bewaar je de beste herinneringen?
Aan de eerste bewaar ik de herinnering, dat we toen met iets “unieks” zijn begonnen. Aan de laatste, dat ik toen onze bovenschoolse directeur aan de telefoon kreeg, die verbaasd was dat ik niet op school was op maandag…..Bapo! En aan alle tussenliggende etappes, als ik weer even de foto’s van Martin bekijk. www.grenswandelen.nl
Je bent indertijd overgestapt van Fiat naar VW. Wat heeft je bezield?
Dat was toen de kerst voorbij was. Jouw fototekst over de “kerstboom in het dashboard” gaf de doorslag.
Wij gaan Vaals bereiken. Heb je stiekem een einddatum in gedachten?
Geen streefdatum noemen! Maar dat we het gaan halen staat als een grenspaal boven water!
Heb je nog een leuke anekdote?
Ben slecht in anekdotes onthouden. Maar die keer bij dat bruggetje, toen het opeens heel hard begon te sneeuwen, er in de verste verte geen bus te bekennen was en ook niet zou komen. Uiteindelijk toch dat “visje” nog gehad, naar ik me meen te herinneren.
Wat wil je nog kwijt en/of ben ik nog wat vergeten te vragen?
Het onderzoek was naar mijn mening zeer veelomvattend. Dat we nog vele prachtige wandeldagen zullen mogen meemaken met de groep is wel een wens. En dat jij daar verslag van doet, Martin. Ook in 2011 en later.
Henk, bedankt voor het interview!
We drukken hieronder integraal het interview af dat ik [een tijdje geleden alweer] had met Dick Waanders van de Overijsselse Grenspalen Verzamelaars Club [OGVC] en dat ook op zijn site te zien is.
Martin Willems, grenswandelaar |
[17 april 2004] Vragen jullie eerst toestemming om over privégrond te mogen lopen? Hebben jullie wel eens last gehad met een landeigenaar? Nog nooit.
Je verkent het traject vooraf? En soms per fiets?
|
Ondergetekende bij de laatste grenspaal [GP 203 II] in Nieuwe Statenzijl in ultieme positie:
Eén been in NL, het andere in D.
naar boven