juli 2013

Grens Oostenrijk-Hongarije

Dit jaar brachten we voor het eerst onze vakantie door in Oostenrijk. Het land heeft jarenlang niet mijn voorkeur gehad vanwege uiteenlopende redenen en vooroordelen, maar dat terzijde. Dit jaar moest het er maar eens van komen. Ook Wenen stond op het programma. Iets verder naar het oosten liep ooit het IJzeren Gordijn met (toen nog) Tsjecho-Slowakijke en Hongarije. Een mooie gelegenheid om eens te kijken waar in mei 1989 Oostenrijkse en Hongaarse grenswachten het prikkeldraad doorknipten. Hierna liet Hongarije nog voor de val van de Berlijnse Muur tienduizenden DDR-burgers naar het Westen reizen.


Enig internetspeurwerk leerde dat die gebeurtenis in de buurt van Sopron, aan de St. Margarethener Landstrasse ( L210) zich heeft afgespeeld. Wij zijn daar niet geweest. Wij speurden iets verderop bij grensovergang Fertörákos en later nog bij Pamhagen-Fertöd, in het uiterste zuidoosten van Oostenrijk.


In Mörbisch am (Neusiedler) See zien we dit bord, waarop de harten sneller gaan kloppen.
We fietsen door naar de Ödenburgerstrasse.


Niet veel later komen we bij de grens..


... waar een gedeelte is afgezet met paaltjes en kettingen.


De slagboom is verwijderd. In de verte een grenssteen met inscriptie. De weg is nog Oostenrijks.


1922: een belangrijk jaartal voor beide landen: opheffing van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije en vaststelling van de nieuwe grenzen.


Aan de andere zijde de beginletter van Hongarije (M.)


Dit is de feitelijke grensovergang naar Hongarije. Behalve een gebouwtje en een grafsteen is er niet veel te zien. De kerels werken in de hitte als paarden en zweten als otters. Dat dan weer wel.


Hongaars is een buitenbeentje wat taal betreft. Er is geen chocola van te maken. Maar dat maakt het niet minder interessant.


In het dorpje komen we een monument tegen dat aan 1989 refereert.


'Eerste stappen naar een gezamenlijk Europa'.


We steken per boot de Neusiedler See over naar Illmitz en gaan met de auto naar Pamhagen, iets verderop naar het zuiden. Zo komen we Hongarije binnen.


En zo kijk je Oostenrijk in.


De asfaltbotsing verloopt gladjes. Het kan gekker.


De verlaten douanekantoren .


In de kleine uurtjes is de grensovergang gesloten.