nieuws

Nieuwsarchief

2014

2013

2012

2011/2

2011/1

2010

 

 

 

31 dec.2015 /1 jan. 2016

Bij het opschonen van de mailbox kwam ik nog een mailtje van dit voorjaar tegen. Helemaal vergeten om dat in deze rubriek te vermelden. Dat gaan we in het oude jaar nog even goedmaken!

Eind maart kreeg ik een telefoontje van Vincent Wever uit Zwolle. Hij had onze site gezien en wist meteen wat hij óók wilde: niet wandelen, maar fietsen langs de grens. Niet van de Dollard naar Vaals, maar verder. Naar de Het Zwin bij de Noordzee. Naar analogie van onze site had zijn nieuwe project ook meteen een naam: Grensfietsen.

Dat Vincent inmiddels ernst heeft gemaakt met zijn project kunt u op zijn zeer lezenswaardige site www.grensfietsen.nl zelf constateren. Van harte aanbevolen.

25 nov. 2015

Sinds vandaag staan we ook genoteerd op de Wandel Startpagina

8 okt. 2015

Eind september waren we in de regio waar we Etappe 35 hebben afgewerkt. Aan de Rijksstraatweg N271, kruising Lingsforterweg kwamen we grenspaal 486 tegen. En wel de originele grenspaal, volgens het informatiebordje. De paal is in 2011 hier geplaatst en is bedoeld als symbool, omdat vrijheid in Europa niet altijd vanzelfsprekend was.

Wat me trof was de zin die er op volgde en die op dit moment uiterst actueel is en die begint met 'In 2011 werd er een ...(zie foto 3 onder)

31 aug. 2015

Henk heeft al geruime tijd klachten bij het lopen. De afstand die hij zonder pijn kan afleggen is gedaald naar 50 m. Dan móet hij even stoppen en een paar minuten wachten. Hierna maakt hij zich op voor de volgende 50 meter.
Deze zomer is een scan en gesprek in het ziekenhuis geweest. De behandelend arts wilde nog niet aan een heupoperatie denken. Hij wilde beginnen met injecties. We hopen voor Henk dat het hierbij kan blijven.
Grenswandelen blijft -u zult dat begrijpen- voorlopig smeulen.

27 juni 2015

Neutraal Moresnet

We kregen een foto opgestuurd uit de omgeving van Vaals van vakantievierende familie. Dank daarvoor! Met het thema van deze site in het achterhoofd, is zo'n foto natuurlijk wel te begrijpen: ons eindpunt ligt in deze contreien.


Bij Vaals ligt het het Drielandenpunt, dat in vroeger tijden een Vierlandenpunt is geweest, omdat het mini-staatje Neutraal-Moresnet hieraan grensde. (zie kaartje).

Het landje kende een roerige, opvallende en interessante geschiedenis.

Trefwoorden:
esperanto - zink - condominium - Pruisen

>> Verder lezen

15 mei 2015

Vandaag is onderstaande foto te zien uit onze Etappe 10 op de Kabelkrant van Omroep Noord en Oost Overijssel (www.omroepnoos.nl). Het gaat om grensovergang Balderhaar die met sluiting wordt bedreigd.

N.B. Deze foto is van april 2004

Hieronder een schermafdruk van de Kabelkrant:

Lees hier het artikel over Balderhaar (overname van http://detoren.net)

9 feb. 2015

Hoe vaak zeg je niet tijdens de wandeletappes: 'Naar dit gebied moeten we nog eens terug'. En vaak blijft het daar dan ook bij. Maar soms...

Vandaag nog eens teruggegaan naar Breklenkamp in het Twentse land om met de fiets dit grensgebied opnieuw te verkennen. Jammer dat het bijna de hele dag miezerde, maar dat mocht de pret niet drukken. De temperaturen waren ruim boven nul en dat scheelt in deze tijd al een hele slok op een borrel.

Breklenkamp is echt een prachtig gebied, aan west- en oostzijde omgeven door Duitsland. Er loopt geen doorgaande (auto)route. Het is daarom en ook door z'n geïsoleerde ligging een rustig gebied. Er bevindt zich zelfs een havezate: Huis te Breckelenkamp >> verder lezen.

Vergeleken met 10 jaar geleden is er bij de zgn. groene grensovergangen wel het een ander gebeurd (zie Etappe 12). Er zijn complete speeltoestellen en de nodige infoborden geplaatst om de grens nóg beter 'op de kaart' te zetten. Trefwoorden: Grensbeleving en Ontdekken. Heel modern dus allemaal.


Hieronder een paar foto's die de situaties in beeld brengen.
De eerste foto's zijn bij GP 60 aan de Grenzstrasse, het meest noordelijke punt van Breklenkamp. De laatste 2 foto's zijn bij de grensovergang Frensdorferweg.


De rood-wit-blauwe stippen op de foto horen bij spel van het klimtoestel.
Zie ook de tekst op foto 6.


Deze pauzeplek heeft ook een plekje in Etappe 12


Hier zijn de stippen (vlak boven de GP) ook goed te zien .


Jammer dat je daar dan niet op spelen mag. Het is er toch voor gebouwd, zou je zeggen.


En dat heeft weer te maken met die rood-wit-blauwe stippen op foto 1


Grensovergang Frensdorferweg.
Op deze Ontdekplek glij je van het ene in het andere land.


 

2 feb. 2015

Eindelijk!
We hebben goed nieuws te melden over Henk. De bestralingen hebben effect gehad en de waardes zijn flink gedaald. En dat is iets om heel blij en gelukkig van te worden. Dat zijn we dan ook. Henk schrijft: 'De zon begon te schijnen toen we buiten kwamen.'..

En zo is het!

4 jan 2015

Het nieuws van 2014 is te vinden in het archief 2014.