archief

31 dec. 2014

Zo aan het eind van het jaar maken we de balans op en blikken we vooruit.

2014 was op Grenswandelgebied een stil jaar: geen enkele tocht werd gehouden. Wie deze rubriek een beetje volgt, weet ook wel waarom. Op dit moment heeft Henk 35 bestralingen achter de rug en is het wachten tot eind januari 2015 op de uitslag. Dat worden nog spannende weken. We hopen dat de behandeling z'n effect heeft gehad.

Hoe we de laatste etappes af gaan werken is nu nog gissen. Zeker is dat we al onze creativiteit zullen moeten aanspreken.

Rest mij iedereen (en met name Henk) een voorspoedig en gezond nieuwjaar te wensen.

12 nov. 2014

Het is een beetje stil op deze site en dat heeft zo zijn reden.

Al vanaf 2010 maken we melding van Henk's gezondheidsproblemen. Op 27 sept. van dat jaar feliciteren we Henk in deze rubriek met de goede uitslag van de onderzoeken. In de tussentijd zijn de vingers aan de pols gebleven. Eind september kwam het bericht dat de waarden in het bloed niet goed waren. Bestraling dient te volgen. En daar is eind oktober een begin mee gemaakt. Half december volgt een evaluatie.

Wat hierboven niet staat, is wat voor impact zo'n proces op iemand heeft. Henks positieve instelling is de laatste jaren al diverse keren op de proef gesteld. We hebben ook nu bewondering voor de wijze waarop hij met de nieuwe situatie omgaat. Bovendien houden we goede hoop. En dat mogen we ook hebben, als we de doktoren mogen geloven. Daar houden we maar aan vast.

Het grenswandelen staat dus even op een laag pitje.

30 sept. 2014 / TV-tip /

300 jaar geleden werd door de 'Vrede van Utrecht' (1713) de huidige grens tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk vastgelegd. Die verjaardag wordt in 2013-2014 uitgebreid gevierd in de grensstreek. Kamagurka wou wel eens weten wat zo'n grens doet met een mens. Met zijn speciale 'grenscamionette' zwerft hij rond langs beide zijden van deze afbakening, op zoek naar merkwaardige grensfenomenen en interessante verhalen, maar vooral naar boeiende mensen op de grens.

Duur : 60 minuten | Uitzending op Canvas | 30 sept, 1 okt., 3 okt.

Smullen dus!

 

Verder lezen op de website

 

 

5 sept. 2014

Vandaag een nieuwe header geplaatst. Het is een fragment uit Etappe 36, van anderhalf jaar geleden alweer. Plaats van handeling is het traject achter het zweefvliegveld Venlo richting Keulse Barrière'. Dit is de Duitse zijde. Rechts loopt parallel de Nederlandse Grensweg. Ik vond dit toen een héééél lang stuk.

3 sept. 2014

De Zuidoosthoek van Drenthe bij grensovergangen Twist en Nieuw-Schoonbeek.


Grensovergang Europaweg-TwistGP 155 bij Nieuw-Schoonbeek is 'uit het lood'.

3 aug. 2014

Heel aardig als échte vrienden tijdens de vakantie nog aan je denken en aan dat merkwaardige grenswandelproject dat al een aantal jaren via deze website 'loopt'.
Bob & Lenie uit Vaassen, op vakantie in het Limburgse, stuurden een paar foto's met grenspalen van hun tocht langs de Belgisch-Nederlandse grens bij Mesch (GP32) en Maastricht/Kanne (GP59). Dat dat niet zonder slag of stoot is gegaan staat in het WhatsApp-bericht. Lenie schrijft: De foto bij Mesch is door Bob gemaakt 'met gevaar voor eigen leven'. Als dat al geen plekje in deze rubriek verdient, dan weet ik het ook niet meer.
Bedankt voor jullie bijdrage en tot binnenkort.
Maar dan op de fiets.


GP 59 ten westen van de St. Pietersberg aan de Poppelmondeweg.


GP 32 ten zuiden van Mesch aan de Grijzegraaf.

3 juli 2014

Vandaag viert Roel z'n verjaardag. Van harte gefeliciteerd!
Hou je geest en beentjes soepel!

9 juni 2014

Tijdens een fietstochtje met prachtig weer de grens in het uiterste zuidoosten van Drenthe weer eens gepasseerd. Hier zien we ook weer de landenpaaltjes, waarvan we al eerder melding maakten (4 feb. en 20 mei 2013). We kijken hier Nederland in. Even verderop staat dan GP 156 (zie ook Etappe 6).

21 mei 2014

In Etappe 7 zijn we hier gewoon aan voorbij gelopen. Misschien was het weer te regenachtig om er lang bij stil te staan. Hoe dan ook: Deze week was ik nog even terug aan het Schoonebeker Diep of Grenz AA en bij het bouwwerk hieronder op de foto. Het is een relict uit een voorbije tijd, waarvan er nog enkele in Nederland staan. Het is een zgn. luchtwachttoren. Lees verder op Wikipedia en verbaas u.

19 mei 2014

Grensland-Borderland

Op mijn verjaardag weer eens ouderwets verwend met een paar boeken. Door m'n oudste zoon met het boek Grensland-Borderland. De thematiek spreekt ons natuurlijk meteen aan, al gaat men hier inhoudelijk natuurlijk nog 'wel wat stapjes' verder. Het boek bevat een atlas, essays, een tweetal fotoreportages en inspirerende ontwerpvoorstellen voor mogelijke toekomsten van het grensland en is, al doorbladerend, voor mij helemaal 'op maat'.
Er was vorig jaar juni een studiedag over het boek. Centrale vraag: 'Wat als we de grens niet langer als het einde van het land zien, maar als het begin ervan'?

Verder lezen kan hier

Wij blijven ons ondertussen richten op het brandpunt van de grens: de fysieke botsing van twee culturen, zichtbaar in het landschap.

4 feb. 2014

Gisteren vanwege het prachtige weer naar ons beginpunt in Nieuwe Statenzijl geweest en aan Duitse zijde het Reiderland fietsend verkend. In het geweldige decor van de Dollard heb ik de camera nog eens flink aan het werk gezet.

Met zicht op de vogelijkijkhut lag GP 203 II er nog fraai bij en vanwege laagwater was de dukdalf ook goed te zien. Het was echt vogeltrekdag deze dag: enorme groepen ganzen kwamen in gelid overvliegen.

30 jan. 2014

Voetreis naar Vaals wordt 60m. langer.

(Bron: NRC >Next 30-1-2014)

24 jan. 2014

De wintereditie van het Grenzenlosmagazine staat sinds deze week online, de editie waaraan we met een artikel en foto's onze bijdrage hebben verleend.
Ons artikel is door de redactie nogal bewerkt om het geschikt te maken voor hun editie. Het is geen beschrijving van ons project geworden, maar in grote lijnen komt de intensie van het 'grenswandelen' wel naar voren. Bron- en internetvermelding was wel chic geweest.