Archief

2012

2011/2

2011/1

2010

 

 

 

31 dec. 2013

Op de valreep van 2013 nog een lezenswaardige mail ontvangen van Herbert Schlottbom (waarvoor dank!) uit Südlohn, net over de grens bij Winterswijk. Hij kwam bij onze site terecht via een artikel in het magazine 'Grenzenlos'. (Ik kon overigens vandaag onze bijdrage via die website nog niet terugvinden.)

Herbert heeft in 2007 zelf meegewerkt aan een grenswandeltocht, het zgn. Kommiezenpad. Dit is een gemeenschappelijk cultuur-historisch project van de gemeenten Winterswijk en Südlohn/Oeding. Het Kommiezenpad loopt in 4 etappes van de St. Vitus-steen (GP 788 bij het drielandenpunt Overijssel/Gelderland/Duitsland) naar Kloster Burlo. Het Kommiezenpad maakt gebruik van veldwegen, grens- en smokkelpaden links, rechts ván en soms óp de grens.

Op dit moment wordt de route vanaf Kloster Burlo naar Süderwick/Dinxperlo doorgetrokken. Bij die voorbereidingen maakt Herbert o.m. gebruik van onze ervaringen. Daarbij stuitte hij ook op een foute verwijzing naar het kaartmateriaal van Etappe 22. Die fout is inmiddels hersteld.

Verder lezen over het Kommiezenpadproject kan hier.
Download dan ook meteen de mooi gedocumenteerde route + kaartmateriaal.

23 dec. 2013

Ben steeds aan het kijken of onze bijdrage voor onderstaand Magazine al online is. Maar dat is nog niet het geval. De winter is ook nog maar net begonnen, natuurlijk.

7 nov. 2013

Ons grenswandelproject blijft in den lande niet onopgemerkt:
Onlangs hebben we materiaal aangeleverd voor de wintereditie van GrenzenLos-Magazine, een blad met toeristische informatie over de Achterhoek en de grensstreek.
En dat laatste is natuurlijk de link met ons project.
Bekijk hier een oude editie.

We zijn benieuwd en houden u op de hoogte.

28 okt. 2013

In de herfstvakantie was de kleurrijke Eifel het doel. Met uitstapjes naar België en Luxemburg. En wat is er nou leuker dan in Luxemburg per fiets af te dalen naar een kleine grensplaats die in Europa een grote naam heeft: Schengen. Even voor de grens staat een klein museum, een stuk van de Muur uit Berlijn en wat informatieborden.
Het was prachtig fotoweer. Kijk maar:


Prominent in beeld: de onvermijdelijke asfaltbotsing.

4 okt. 2013

Omdat de blokhut op ons stond te wachten, ben ik met vrouw en fietsen naar Limburg afgereisd. We hebben de beide etappes in de nabijheid van de grens met de fiets verkend. Erg nuttig en onder prima weersomstandigheden. Zo zijn we toch nog aan onze trekken gekomen. Hieronder een paar foto's:


Café De Grens aan het begin van de Prinsendijk.
Het is hier erg druk op zondagmorgen.
GP 429 in de nabijheid.


De Prinsendijk, een oude Romeinse weg.


Deze verkeershobbel moeten we nog wel nemen straks:
grensovergang Maalbroek/Elmpt Gzg. aan de N280
In de bosjes links moet nog ergens mijn lensdopje liggen...


Noordelijke Meinweg: GP 398 in de herfstzon.
Nationaal Park De Meinweg is erg de moeite waard (uniek terrassenlandschap).


Met de fiets langs de grens.
Vlodrop-Station: halteplaats aan de 'IJzeren Rijn'

28 sept. 2013

Privé-omstandigheden van Henk noodzaken ons Wandelweekend 3 te annuleren.
Limburg blijft wel liggen.

19 sept. 2013

Wandelweekend III komt steeds dichterbij. Henk is al druk aan het trainen om te kijken hoe z'n heup zich gedraagt.
En diesel-Roel gaat maar door. Die loopt niet alleen ons Grenswandelpad, maar ook nog eens het Trekvogelpad tussen de bedrijven door. Kijk 'm hierboven nou lopen in de laatste Etappe langs snelweg A67 bij Venlo!
Ondergetekende wandelt wat minder, maar fietst wat meer. Om snel van de finish weer bij de auto te komen. We tellen af!

29 aug. 2013

 

Etappe 37 en 38 staan gepland voor het weekend van 29 en 30 sept. (zondag en maandag). De locatie is geboekt. We trekken ons terug in dezelfde trekkershut als de vorige keer. De camping voldoet aan onze eisen: ligt dicht bij de grens en bezit een uitstekend restaurant.

Roel schreef: 'We hebben er weer zin in.'
En zo hoort het ook!

17 aug. 2013

De tocht naar de laatste wildernis in de ultieme uithoek van Nederland is uitstekend verlopen. In een overweldigend decor en onder ideale weersomstandigheden hebben we 13 kilometer in een strak tijdschema gezigzagd over het wad richting Rottummeroog. Het zwaarste gedeelte zat in de slikvelden aan het begin. Dit was 'smoeksen' pur sang: tot halverwege je knieën zelfs! Hieronder een korte impressie.


Smoeksen

In de verte Rottumeroog, met links de kaap (=baken)
De gids vertelde dat je vanaf dit punt het eiland niet verder mocht benaderen.

De boot was er al. Schoenen uit, omkleden en wachten op hoogwater voor de terugreis.
Niet naar Noorpolderzijl, maar naar Lauwersoog.

Wie ook eens wil wadlopen moet zich bedenken dat er per jaar maar 40 tochten langs de kust georganiseerd mogen worden. De tocht naar Rottummeroog wordt 8x gehouden. Info over deze tocht via: www.wadlopen.nl

15 aug. 2013

Zaterdag 17 aug. gaan we alle gebaande paden verlaten. Een nieuwe dimensie wordt aan grenswandelen toegevoegd. We verkennen de uiterste grenzen van Nederland. We gaan niet zomaar wat lopen, nee, we gaan wadlopen. We verlaten het vaste land, leveren ons helemaal over aan de elementen en betreden het glibberige, onbekende, waterige wad met geulen, prielen, slib, zand en klei ten noorden van Uithuizen. We belopen landaanwinningsgebieden, volgen de sliklijn van het wantij, steken het Ra (een diepe geul) over, doorkruisen de Oude Lauwers, passeren de Zuiderduintjes aan de westkant en zien van dichtbij Rottumeroog in volle glorie. Helaas mogen we het eiland niet op, want het heeft de status van beschermd natuurgebied. Dichterbij de rand van Nederland kun je als grenswandelaar niet komen. Na deze adembenemende tocht van 3,5 uur varen we terug (langs zandplaten met zeehonden) naar het getijdehaventje Noordpolderzijl.
Smullen dus!

8 aug. 2013

Fotoverslag van de grens Oostenrijk-Hongarije bij Sopron geplaatst.

20 mei 2013

Bij het Bargerveen zijn op diverse plekken nieuwe grensmarkeringen aangebracht, zoals we die ook al eerder bij Schoonebeek aantroffen (zie ons nieuws van van 4 feb. 2013). De grenspalen langs dit stuk grens leiden een kommervol bestaan. De meeste palen zakken hier weg in de veenbodem. Zelfs gemetselde constructies blijken niet voor de eeuwigheid. Tijd dus om de palen op een andere manier onder de aandacht te brengen.
Op het infobord is de QR-code aanwezig voor nóg meer info. Als je die code met je telefoon scant, kom je bij deze site, waar je een mooi overzicht voorgeschoteld krijgt.


De 5 km. lange grensweg met gedeeltelijk nieuw geteerd fietspad
én nieuwe markeringen.


Oud en nieuw.


Uniek: 3 markeringen op 1 foto.
(Restant van GP 160 III, de gele grensbuis en de nieuwe buizen)


Oud en zeer oud.

13 mei 2013

Vandaag nog even gesnuffeld in het geleende fotoboek van mijn broer. Ik kwam daar nog foto's tegen van grensovergangen uit een tijd dat de DDR nog nét niet ophield te bestaan. Dat was in juli 1990. Hieronder 3 scans van gedenkwaardige plekken:


juli 1990: Op de A4 vlak na de de grensovergang Herleshausen/Eisenach.


juli 1990: Grensovergang Staaken, aan de westkant van Berlijn


juli 1990: De Glienicker Brücke. Hier werden ooit spionnen uitgeruild.
Waar zouden die borden toch gebleven zijn?

29 april 2013

Zoals gemeld in de etappeverslagen is het 2e GWW (GrensWandelWeekend) goed verlopen. Roel gaat na Koninginnedag voor 2 maanden naar Portugal. En als hij terug is, begint voor Henk en mij de Grote Vakantie. Wellicht vinden we eind augustus nog ergens een gaatje voor GWW3.
Vanaf 1 mei is ondergetekende in en rond Brussel te vinden. We hopen daar behalve de stad ook een stuk van de taalgrens te befietsen. Ik heb daarvoor het boek' Wandelen langs de taalgrens' nog eens uit de kast getrokken.

16 april 2013

De berichten van Henk z'n conditie zijn gelukkig goed. Henk traint op gezette tijden en vorige week was het met die conditie nog wel anders: wandelen tot aan de pijngrens, even wachten en vervolgens opnieuw tot de pijngrens. Afgelopen weekend bleven de klachten binnen de perken en hopelijk blijft dat ook zo.
De paklijst is inmiddels de deur uit ...

29 maart 2013

Een nieuwe trekkershut is gereserveerd, de verse Topografische Atlas Limburg inmiddels in mijn bezit, de beide routes uitgezet, de schoenen weer uit het vet, kortom: we maken ons op voor GrensWandelWeekend II.

27 maart 2013

Ons 2e wandelweekend gaat door en wel op 21/22 april!
We hopen dan Etappe 35 en 36 af te werken. Henk heeft nog wel last van z'n heup, maar durft de gok wel te wagen. We gaan het zien en we verzinnen er wel wat op voor het geval het toch niet gaat. We kunnen ook niet veel later op pad, omdat Roel begin mei voor een heleboel weken afreist richting Portugal. Volle agenda's hebben die pensionada's...

Ondertussen ga ik de voorbereidingen treffen. En dat begint met virtueel grenswandelen. Oók leuk!

19 maart 2013

Toelichting bij de fotoserie:

Locatie: Nieuwe Statenzijl (Groningen)
Datum: 18 maart 2013
Aantal foto's: 83, onbewerkt, ©

Foto's gemaakt:
- bij de laatste grenspaal 203-II
- met zicht op de dukdalf in de Dollard (wie daarover info wil, kan terecht op deze site)
- méér fotomateriaal hiervan op deze site
- naar, in en vanuit de vogelkijkhut de Kiekkaaste
- van zwermen vogels (10 foto's)
- bij de gesloten viswinkel in Termunterzijl
- bij lunchroom Enzo, Winschoten


18 maart 2013

10 jaar Grenswandelen

Op een stralende maandagmiddag hebben we ons 10-jarig jubileum op gepaste wijze gevierd. Terug dus naar het begin, daar waar het allemaal begon in het vroege voorjaar van 2003: Nieuwe Statenzijl. In die 10 jaar tijd ook échte grenskerels geworden met maar één missie: Vaals. Kijk ons daar nou staan!
Na 10 jaar werd het ook tijd voor een eigen outfit. En natuurlijk werd er op geklonken. Op de meest noordoostelijke plek van Nederland nog wel: de Kiekkaaste in de Dollard onder
f a n t a s t i s c h e weersomstandigheden. Ons traditionele visje aan het eind moesten we helaas inruilen voor een kroket. Oók lekker. Bekijk de uitgebreide fotoserie.


We ontvingen diverse felicitaties via Whats App

9 maart 2013

Er zijn meer mensen die langs grenzen lopen. Zo gek is dat niet. Zo ook Johan de Boose in 2005. Hij beschrijft zijn grensbelevenissen in zijn uiterst lezenswaardig en bekroonde boek De Grensganger.

1989, het IJzeren Gordijn wordt neergehaald. Europa is in extase.
2005, anderhalf decennium later maakt Johan de Boose een reis langs de Duitse restanten van het IJzeren Gordijn, ongeveer 1400 kilometer lang. Hij zoekt de verhalen van toen en de verwachtingen voor morgen.
Aan de hand van zijn reisroute vertelt De Boose de geschiedenis van de splitsing van Duitsland.

Smullen dus! Verder lezen kan hier.

7 maart 2013

Op 15 maart is het precies 10 jaar geleden dat onze eerste grenswandeltocht werd gehouden. Dat was toen een stralende dag. (Vergelijk de foto's van Grensetappe 1 maar met de weersverwachting van toen.)

We willen dit heuglijke feit natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en hebben maandagmiddag 18 maart hiervoor ingeruimd om daar op gepaste wijze inhoud aan te geven. Een verslag van de festiviteiten is uiteraard hier te lezen!

21 feb. 2013

Gisteren werd ik getipt over een 6-delige tv-serie die binnenkort start: De Grens, gemaakt door schrijver Tommy Wieringa. Vanaf zondag 24 feb., 20.20 uur op Ned. 2.
Ik citeer de website van de VPRO:

De Nederlandse grenzen vormen een bron van verhalen, die erop wachten om verteld te worden. Schrijver en presentator Tommy Wieringa, zelf afkomstig uit de oostelijke grensstreek, onderzoekt in De Grens de rafelranden van Nederland. In een reis door eigen land vraagt hij zich af hij waarom de grenzen lopen zoals ze lopen en hoe de grenzen ons verdelen en verenigen.

Een serie die helemaal in lijn is met het thema van deze site en waarvoor we op het puntje van de stoel gaan zitten. De introductie bij Pauw & Witteman was alvast veelbelovend:


Lees verder op de website van de VPRO.

19 feb. 2013

Ons 10-jarig jubileum hopen we volgende maand te vieren, ongeveer tegelijk met de aftrap van Etappe 35. Maar voor Etappe 35 maken we, naar het zich laat aanzien, nadrukkelijk een voorbehoud.

Henk heeft al een poosje (lees: enkele maanden) last van zijn heup. Iets waar je, volgens Henk, niet mee te koop loopt. We hebben hem tijdens de zwerftochten onlangs door Londen dan ook nergens over gehoord! Maar, horen we nu, honderd meter lopen is al een kwelling: dan moet er gepauzeerd worden om de pijn niet te laten oplopen. Gewoon lopen is al een probleem, laat staan grenswandelen! En schreven we al niet ergens dat grenswandelen specifieke eisen stelt aan de 'ouder wordende grenswandelaar'?

Toch wel iets om serieus mee om te gaan, dachten wij. Ziekenhuisbezoek leerde ondertussen dat er slijtage te zien is op de gemaakte foto's. De diagnose is gesteld, maar de behandeling is ingewikkelder. Die is er namelijk niet, volgens de dokter. Misschien dat medicatie of fysio nog iets kunnen uithalen. We wachten af.

We wensen Henk, hoe dan ook, een voorspoedig herstel toe!

5 feb. 2013

Gek als we zijn op kaartjes en net terug uit Londen kan het haast niet anders dan dat die combinatie iets oplevert om te publiceren.
De door ons bezochte scholen hebben te maken met veel kinderen die het Engels niet als moedertaal hebben. Op één school werden wel 32 talen geteld. (Ik heb een briefje in het Albanees gezien, maar het kan nog exotischer). Toevallig vond ik onderstaand kaartje ergens op een taalblog. Aanleiding was de mededeling in The Guardian dat Pools nu de 2e taal van Engeland is.


Taalkaart van Londen.
Klik in het artikel net boven de kaart om een andere taal te selecteren.
Of zoom in en klik op de wijk voor meer info.

4 febr. 2013

Digitalisering: Ook langs de grens!

Een middagje fietsen bracht mij o.a. langs het Schoonebeker Diep. Bij Grenspaal 152 stonden 2 andere palen en een bordje met QR-code. Had ik mij vorig najaar bij Enschede al verbaasd over het grenspaaltoerisme, nu heeft dit fenomeen inmiddels ook Drenthe bereikt. De QR-code scan je met je smartphone, waarna een website wordt geopend met relevante informatie. De QR-code werkte en bracht mij bij deze site.
Hieronder enkele foto's, gemaakt met de telefoon.

1 feb. 2013

Digitalisering: Scans

K

om je op Schiphol, wil je natuurlijk best wel even snel de grens passeren, want geduld op een luchthaven is een schone zaak. Komt dat even mooi uit bij het zien van deze -niet te missen- reclame. Wel eerst een account aanmaken. Pas dan mag je verder: met je irisscan!

Op London-Gatwick wordt eerst je paspoort gescand, vervolgens je hoofd. Is er een match, dan mag je door. Kijk je even later onder het doorlopen nog eens achterom, kun je jezelf bewonderen op een groot scherm. Wat gebeurt daar eigenlijk mee, met die bestanden?
En hoe zit dat met dat 'koppie'-right?

28 jan. 2013

Tweederde deel van ons Grenswandelteam gaat deze week de grenzen verleggen en is te vinden in Londen. Het bezoek staat geheel in het teken van onderwijs en ict. En daar horen beursbezoek, scholenbezoek en conferentiebezoek bij.

27 jan. 2013

We eindigden de vorige keer met:

 

'Misschien wordt het ons dan ook duidelijk waar dat 2 x 2 op slaat.'

Hoewel er andere bezigheden op met menu stonden en de middag niet konden bezoeken, zijn we er wel achter gekomen: Het slaat op 2 Duitse en 2 Nederlandse dichters. Een verslag van de middag moet u helaas ontberen.

15 jan. 2013

 

Loop je na werktijd op weg naar huis nog even door de bieb, wordt je oog getrokken door een foldertje met euroborden en de tekst 'dichter bij de grens'. Dan doe je als vanzelf een paar passen terug en kijk je even met meer dan normale belangstelling.

Het foldertje blijkt te gaan om een 'Gedichtendag', waarbij Duitse en Nederlandse dichters hun werk voorlezen in de streektaal.
Hoewel wij niet dichten, maar wel 'dichterbij (zonder spatie!) de grens' willen zijn, streektaal ons wel kan bekoren en we best wel nieuwsgierig zijn naar grensgedichten, hopen we er te zijn op 26 jan. Misschien wordt het ons dan ook duidelijk waar dat 2 x 2 op slaat.

 

5 jan 2013

 

Het nieuwsoverzicht van 2012 zit veilig in het archief >>