Archief

2012

2011-2

2011-1

2010-1

 

 

 

28 dec. 2012


Lijn 57 naar Kranenburg kwam voorbij in Etappe 30 >>

26 dec. 2012

We hebben tot Vaals nog ± 150 km voor de boeg. Ik meen elders gememoreerd te hebben dat we al onder de 100 km zouden zitten, maar dat is dus niet waar. In 2013 hopen we onder de 100 km. te komen.


Blijf ons volgen: ook in 2013!

13 nov. 2012


Het wordt steeds leuker en ... digitaler.

Vandaag kreeg ik een aardige mail van een student die onze site had ontdekt i.v.m. zijn afstudeeropdracht. Een opdracht die alles te maken heeft met het bezoeken van grenspalen. Daarover wilde hij onze expertise raadplegen. Het kan verkeren...
In de mail o.a. een link naar bovenstaande website.

Het Kadaster is bezig aan een schouwing van de grenspalen en heeft hiervoor een website in het leven geroepen. Lees op de site alles over de inhoud en doelstelling van het project. Ten behoeve van de schouwing is er ook een App voor zowel iPhone als Android ontwikkeld: Je kunt nu op je smartphone in het terrein details van de grenspalen opzoeken, foto's bekijken, coördinaten raadplegen, observaties maken, opmerkingen toevoegen en dat ook meteen mailen.

Zoek in de AppStore of Play Market op het trefwoord grenspalen en na (gratis) download en installatie ziet dat er dan zo uit:


De Grenspalen-App in beeld.
Zoomen op de kaart tot op grenspaalniveau is mogelijk.

11 nov. 2012

De nieuwe header per vandaag is maar een probeerseltje. Tijdens donkere, regenachtige fietstochtjes op weg naar huis en haard willen je gedachten wel eens afdwalen naar deze site. En dan met name naar elementen waarvan je denkt dat je ze ooit nog wel eens wilt gebruiken.
Het 'prikkeldraad'-themaatje speelt al wel langer door mijn hoofd. Het heeft natuurlijk alles met grenzen te maken. Of met gescheurde broeken. 't Is maar hoe je het bekijkt. En dat laten we graag aan u over.

4 nov. 2012

Tijdens de herfstvakantie in Twente hebben we ook kennisgemaakt met het fenomeen grenspaaltoerisme.

Het wordt ondertussen steeds drukker bij de grens: fietsknooppuntenborden, ANWB-zeshoekige streekroutebordjes, provinciale-, regionale- of plaatselijke rondritbordjes, infopanelen, ruiterroutes, natuurzuilen, wandelnetwerkinfopaaltjes. Allemaal nemen ze de grens in hun route op. En dan is ons project nog niet eens genoemd.

Maar wij slaan geen paaltjes. Onze paaltjes staan er al. We zijn echter wel van plan om bij de komende etappes onze digitale voetafdruk achter te laten d.m.v. onderstaande code. De bestelling voor 2000 stickers gaat vaandaag de deur nog uit!


Scan deze code met je smartphone.

Hieronder de situatie bij de Twistveenweg en omgeving.

29 okt. 2012

Lees het stukje over het Aamsveen

21 okt. 2012

Tijdens de herfstvakantie zijn we te vinden in het 3-landen-grensgebied Overijssel-Gelderland-Duitsland. Buurse is dan onze uitvalsbasis. Onwillekeurig gaan we dan ook weer terug naar grensetappes 16-17-18. Wie weet komt er nog ergens een rondvliegende grenspaal voor de camera...

2 okt. 2012

Nog even terugkomend op de weerkaartjes:
De voorspelling bleek redelijk te kloppen. De regen van zaterdag klopte aanvankelijk wel, later niet. Hoe dan ook: beter iets dan niets.

28 sept. 2012

Nog even het weerkaartje gedownload. Weercijfer op beide dagen een 9! Het weerbericht op de radio heeft het steeds over buien op zaterdag. We gaan het zien:


24 sept. 2012

Deel 2 van de fotoserie Frankrijk gepubliceerd > Jura.
Locatie foto's: Lac Saint-Point, omgeving Pontarlier. Verder Lac de Neuchâtel en grensgebied. Alle foto's onbewerkt.

21 sept. 2012

Deze week is de 'paklijst' voor Roel & Henk de deur uitgegaan, heeft mijn ene wandelschoen een reparatie ondergaan, worden de contouren van de komende etappes zichtbaarder, heeft de herfst inmiddels intrede gedaan en is er ook zicht op het wandelweer komend weekend. De langetermijnverwachting geeft goede hoop. Maar wat er uiteindelijk van overblijft, valt nog te bezien. Hieronder het bijbehorende tabelletje [nou ja, tabelletje...]

3 sept. 2012

Etappe 33 en 34 staan gepland voor het weekend van 29/30 sept. We hebben voor dit weekend een trekkershut weten te bemachtigen in het Noord-Limburgse. Vanwege de kortere 'aanrijtijd' heb ik de etappes wat langer gepland. We gaan ook zien hoe de smartphone zich in het terrein houdt [zie bericht van 28 mei]. Het heeft wel wat: zo'n 'minivakantie' buiten het seizoen.

25 aug. 2012

De nieuwe kop boven de site is een fragment uit het begin van Etappe 31 van oktober 2011. Het weggetje dat we lopen gaat langs het Reichswald.

8 aug. 2012


En hier is dan dat grensgebied in de Haut-Jura bij La Grand' Borne en het Zwitserse L'Auberson. Op de voorgrond rechts de 'grand borne' met inscriptie 'France'. In het verlengde daarvan de onvermijdelijke asfaltbotsing. In het douanekantoor was geen activiteit waarneembaar. Zelfs niet van snurkende ambtenaren. Voor de zekerheid heb ik m'n fiets toch maar even op slot gezet...
O ja, grensgewandeld [gegrenswandeld?] hebben we niet. Wel grensgefietst [gegrensfietst?]. Op hoog niveau, dat wel!

20 juli 2012

De zomervakantie is vanmiddag in Noord-Nederland uitgebroken. En dat betekent: Exodus! Ook wij gaan de grenzen verleggen. In Frankrijk nog wel. Om preciezer te zijn: Bourgondië. Het wordt geen grenswandelen. Het wordt fietsen langs het Bourgondisch Kanaal, over jaagpaden en oude treintracés. Bekijk een fotoreportage. Het tweede deel willen we doorbrengen in de Jura, met aansluitend het grensgebied met Zwitserland. Dat wordt grenswandelen op hoog niveau.

8 juli 2012

Het is rustig aan het grenswandelfront. Vaals is nog ver. Maar langzamerhand begint het wel weer te kriebelen. Roel is inmiddels veilig teruggekeerd van z'n vakantie. We waren eerst van plan om nog in juli op pad te gaan. Maar vanwege de drukte stellen we dat maar uit tot september. We plannen dan een tweedaagse. We hebben een trekkershut op het oog. Voor onze expedities zou dit een uitkomst zijn. We zijn heel benieuwd hoe ons dat gaat bevallen.

28 mei 2012

Sinds een maand of twee ben ik in het bezit van een heuse smartphone. Hoewel thuis iedereen al wat langer over zo'n apparaat beschikt, wilde het kwartje bij mij maar niet vallen. Ik dacht nog veel te veel in termen van bellen en sms-en: old school dus. Maar sinds ik me thuis heb laten bijpraten, ben ik 'om'. Bellen is maar bijzaak. Je hebt plots de beschikking over een pc in je broekzak. Bekijk je welke apps voor je apparaat beschikbaar zijn, dan krijg je meteen een goede indruk van de potentie van dit apparaat. De mogelijkheden ga ik hier niet allemaal noemen, maar die zijn enorm! Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze ontwikkeling wel een beetje heb onderschat.
Maar......, wat heeft dit allemaal voor ons, als grenswandelaars te betekenen?

Al naar gelang welke apps je hebt geïnstalleerd, zijn er meer of minder mogelijkheden. In principe kunnen we zonder gedrukte kaarten op stap. Je hebt navigatie tot je beschikking en je kunt je eigen kaarten via 3G online benaderen. Via GPS is je locatie bekend en je hoogtemeter vertelt of je moet klimmen. Je kunt foto's maken en filmen, het weer in de gaten houden, vervoer regelen enz. enz.

Kortom: Kom je nog aan grenswandelen toe?
Of anders gezegd: Hoe romantisch is grenswandelen nog?

We gaan het beleven in Etappe 33!

19 mei 2012

Roel, onze superwandelaar, is begin mei met z'n Riet voor twee maanden naar warmere oorden vertrokken. Er worden weer heel wat grenzen genomen. We wensen Roel & Riet behouden vaart en zien ze graag begin juli terug. Tegen die tijd staan dan ook Grensetappe 33 & 34 op de rol.

26 april 2012 - 3 mei 2012

Foto's Zuid-Limburg, Belgisch-Limburg/Tongeren, Land van Herve en de Voerstreek gepubliceerd.
Vanwege het overweldigende landschap in deze regio, laten we hoofdzakelijk van dat landschap beelden zien. Dat wil niet zeggen dat er geen grensspecifieke foto's zijn genomen. Maar in het licht van dit decor vallen ze toch in het niet en heb ik ze ook niet geselecteerd voor publicatie. Aan het begin van de serie enkele grenspaalfoto's rond Eijsden.
Start de show >>

18 april 2012

Komend weekend zijn we in het Zuid-Limburgse, meer bepaald, in Mesch. Doel is het Belgische Tongeren en de Haspengouwse omgeving met z'n bloeiende fruitbomen. En Mesch leek ons een aardige uitvalsbasis, met alle (grens)ingrediënten in de nabijheid: de taalgrens, de Voerstreek en het Land van Herve.

Alle redenen dus om onze grenzen te verkennen en te verleggen en inspiratie op te doen. Van interessante zaken (en die zijn hopelijk ruimschoots voorhanden) zullen we zeker verslag doen. Zie Series

31 maart 2012

We kregen reactie op de laatste etappe, nr. 32.
Briefschrijver was 'een weinig teleurgesteld' dat we in het begin een stukje grens hadden overgeslagen en [citaat] 'dus een stukje hadden gesmokkeld'.

Maar smokkelen hoort bij de grens en dus ook bij grenswandelen.
Nu is dit een beetje een flauw antwoord. De eigenlijke reden is dat we bij onze parkeerplek al een eindje 'op de route' zaten.

Verder werden we in de mail ook nog voorzien van wetenswaardigheden en de nodige routeadviezen voor de komende etappes. Bedankt!

9 maart 2012

De seinen lijken op groen te staan voor de volgende week.
De winter ligt achter ons. De weerman van Radio Oost heb ik gelukkig het woord 'kortebroekenweer' nog niet horen noemen [zie Etappe 15]. En dat is maar goed ook, want aan al te rooskleurige verwachtigen heeft niemand wat.

We gaan nog een keer op één dag heen en weer tussen het Drentse en het Limburgse. Startpunt is de Veedijk in Ottersum/Hommersum [D]. Eindpunt is café Jagershof in Siebengewald. (Ik weet niet of ze daar ook saté serveren.)

Siebengewald was in 1993 o.m. vakantiebestemming van ondergetekende.
In tijden dat de kinderen nog klein waren, zochten we ook 'klein' vertier, dichtbij huis en liefst aan de grens. Ik weet me er helaas niet zo veel meer van te herinneren. We hebben toen wel eens een bezoekje gebracht aan Goch, net over de grens. De controles waren toen al afgeschaft.

 

Het Openbaar Vervoer ter plekke is beroerd te noemen. Volgens de vernieuwde OV-site doe je over ongeveer 10 km. minimaal 1 uur en 16 minuten, met 2x overstappen en heb je te maken met 2 busmaatschappijen (waarvan 1 belbus) en moet je alsnog rekening houden met een half uur lopen naar het beginpunt, omdat de bus niet verder gaat.
Dat gaat dus niet lukken.
Vandaar dat we voor het eerst 1 fiets meenemen die we gebruiken om bij het startpunt de auto op te halen. En vandaar ook dat de achterblijvers alle kans krijgen om bij Jagershof de saté te inspecteren, danwel andere waar te nuttigen.

We gaan het zien. Blijf kijken!

3 maart 2012

Van Gert Snelting uit Megchelen ontvingen we het volgende verzoek tot plaatsing. Een verzoek waaraan we graag voldoen.

Zondag 11 maart 2012 wandeltocht Megchelen-Rees-Megchelen
(8,5 of 11 km)


Op zondag 11 maart 2012  vindt de jaarlijkse herdenkingstocht Megchelen - Rees - Megchelen plaats. Deze tocht wordt gehouden ter herdenking aan de dwangarbeiders en slachtoffers van kamp Rees in de jaren 1944-1945. Vertrek is om 11.00 u vanuit Megchelen (Oranjeplein) naar Rees over een afstand van 8,5 of 11 km met een korte herdenking om 13.15 u in Rees (Melatenweg) waarna terug gewandeld wordt naar Megchelen. Omstreeks 15.45 zullen bloemen gelegd worden bij het gedenkteken in Megchelen. De tocht voert door de rustige en mooie Nederlands/Duitse omgeving en het natuurgbied NSG Hettter- Millinger Bruch. Alhoewel bedoeld om te wandelen kan de tocht ook gefietst worden. Deelname aan de wandeltocht is gratis, de consumpties (soep, koffie, broodjes) voor en tijdens de tocht zijn wel voor eigen rekening. Organisatie OVGG, Stadt Rees en CLM Megchelen.

Meer info op de site van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen: OVGG

29 feb. 2012

Bij Computerland in 's-Hertogenbosch blijkt deze site op tablets goed te draaien.

Grenswandelen bij Computerland

13 febr. 2012

Op 17 maart staat etappe 32 gepland. Het is dan volgens de kalender nog wel geen lente, maar we hopen de winter [en de perikelen daarvan] achter ons te hebben. We zijn na dik 30 etappes wel wat gewend in het verschuiven van de startdatum, maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit.

Op 17 maart gaan we ook aan ons 10e seizoen beginnen. Waar blijft de tijd?
Ik heb onlangs op mijn nieuwe monitor de originele foto's uit de begintijd er nog eens bijgehaald. Goed te zien dat in die bijna 10 jaar tijd de techniek ook niet heeft stilgestaan: de 2 megapixelfoto's uit het begin zijn nog maar een 'postzegeltje' op dat grote scherm.

Wij gaan onverdroten verder en merken op dat sinds de vorige tocht de kilometerteller onder de 200 is gekomen. Tot aan Vaals is het bij de start nog 195 km. Wij hebben gelukkig nog heel wat op het programma!

25 jan. 2012

Zojuist een nieuw boekje in de bieb bemachtigd: 'Onbegrensd wandelen tussen Maas-Rijn WandelroutesMaas en Rijn'. Dat onbegrensde spreekt ons natuurlijk meteen aan. Ook de locatie: tussen Maas en Rijn. Dat bestrijkt juist de omgeving waar we in ons project 'Voetreis naar Vaals' mee te maken krijgen.

Het boekje beschrijft het gebied van Noord-Limburg tot Roermond. De routes volgen niet precies de landsgrens en de Maas, maar gaan daar in (wijde) boog omheen. Het boekje is voornamelijk gevuld met routebeschrijvingen. Van de volgende gebieden wordt een inleiding gegeven: Maasduinen, Niers en Reichswald, Nettedal, Swalmdal, Meinweg, Maasplassen en Maascorridor.

We gaan er ons voordeel mee doen!

Zelf verder lezen >> en >>


13 jan. 2012

Oudere nieuwsberichten zijn te vinden in ons nieuwsarchief aan de linkerkant.