Archief

Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief juli 2011 - dec. 2011

29 dec. 2011

Vandaag zijn we in het Groningse grensgebied [géén toeval!] om Roel & Riet te feliciteren met hun robijnen huwelijksdag. Roel is grenswandelaar van het eerste uur en Riet kennen we als figurant in Etappe 4 en uit Etappe 11 als zij de [stoute] schoenen aantrekt en ons vergezelt.
We zijn zeer verguld om, samen met Henk en eega's, aanwezig te zijn in 's Lands Huys aan het Marktplein van Bourtange. En wat is er nou leuker dan hen ook via de website in het zonnetje te zetten. Op de uitnodigingskaart stond bijgaande foto: óók in het zonnetje!RoelRiet40

26 dec. 2011landenlijst

In de laatste week van het jaar zijn we traditioneel met site-onderhoud bezig: schrappen, krabben, snoeien, zagen, kappen, schillen, vijlen, schuren, schaven, polijsten, poetsen, kortom: prutsen.

We zijn nu bijna een jaar via grenswandelen.nl in de lucht: tijd om wat statistische info op te vragen bij mijn provider. Je kunt heel veel info raadplegen, maar duiden is andere koek. Ik heb er één overzichtje uitgepikt.
Hierbij een top 15 van bezoekers gerangschikt naar land. [gegevens van 1 t/m 15 december].

(Lijkt me overigens ook leuk: grenswandelen op de Seychellen, maar dat terzijde. Wie IS die bezoeker????)

 

19 dec. 2011

Vanaf vandaag lopen de verbindingen via Ziggo-breedband. De up- en downloadsnelheden zijn een enorme verbetering vergeleken met ADSL Online. Het nieuwe mailadres is op de contactpagina te vinden.

12 dec. 2011

Vandaag een nieuwe header geplaatst. Het is een fragment uit Etappe 31 bij GP 586, waar Roel & Henk op de Grensweg langs het Reichswald het landschap verkennen.

21 nov. 2011

Het overzetten van programma's en data verloopt nog niet helemaal gladjes. Met name het uploaden en synchroniseren van de site wil nog wel eens misgaan. Het lijkt gelukkig de goede kant op te gaan.

13 nov. 2011

We hebben dit weekend een nieuwe server ingericht en in gebruik genomen. We hopen dat de instellingen goed staan en alles bereikbaar is en blijft.

8 nov. 2011

De geïnteresseerde lezer weet dat wij op deze site wel 'iets' met Berlijn en de Muur [grens aller grenzen] hebben.
Morgen is al weer de 22e verjaardag van de Mauerfall. Dat het met de belangstelling voor de Muur nog steeds niet gedaan is, hebben we onlangs zelf nog kunnen constateren.
Op de Duitse tv is er op woensdag 9 nov. aandacht voor de andere, duistere activiteiten van het DDR-regime. Ditmaal een film over Frauengefängnis Hoheneck, met aansluitend een documentaire hierover.

Trouwens, vandaag ook overleden F. Springer. Hij was naast schrijver ook diplomaat. Over zijn tijd in de voormalige DDR schreef hij in 2010 de roman Quadriga, over het leven in Oost-Berlijn van 1986 tot 1989. Hij wist in deze roman de tijd van voor de Wende goed te beschrijven. Over zijn schrijverskwaliteiten zijn de meningen verdeeld.

17 okt. 2011

GrenzeloosOp de valreep nog een boek met een prachtig thema weten te bemachtigen: Grenzeloos, van Peter Jacobs en Erwin de Decker, uitg. Lannoo. Met als ondertitel: Een reis langs het IJzeren Gordijn. Van de Oostzee [Lübeck] naar de Middellandse Zee [Trieste]. Een geweldig lees- en kijkboek, want ook de fotografie is dik in orde. Een boek dat qua thematiek helemaal past bij deze site. Lees er hier alles over.
Daar ga ik me de komende tijd maar eens mee zoet houden.

15 okt. 2011

In de herfstvakantie staat Berlijn weer op de agenda. Het blijkt een populaire bestemming te zijn: twee van mijn collega's hebben ook geboekt. Ik ben benieuwd wat ze er van vinden.
Op de heenweg willen we van grensovergang Helmstedt via de oude Reichsweg 1 naar Magdeburg. Ook staat Frankfurt/Oder [Poolse grens] nog op het programma, alsmede een fietstochtje in de Oderbruch [bij goed weer althans]. En dan Berlijn nog.
En dat allemaal in 4 dagen! 'Er zijn grenzen...'

9-10-11


Je gelooft je ogen niet als je tijdens een fietstochtje in de buurt dit bord ziet. Maar het staat er echt!
Je gooit meteen het stuur om en volgt de borden. Het zandpad brengt je even verderop bij de start van een heuse 'GrensLand-Wandeltocht'.
We zien zelfs onderstaand bord, waarvan wij hopen dat nooit op onze tochten bij de grens te zullen aantreffen.
Lees verder en klik op het startbord.

Grensland Start

 

 

Wie met de auto naar Berlijn gaat, kan niet om de grensovergang Marienborn heen. Een bezoek is een 'must', al was het alleen al om op de voormalige 'Grenzübergangsstelle' een kopje koffie te drinken. In onze recente reportage in de rubriek Series zijn van de Gedenkstätte enkele foto's opgenomen. Wij hebben de slecht vertaalde, maar lezenswaardige folder even online gezet.
Lees verder.

23 sept. 2011

Grensetappe 31 gaat gehouden worden op zaterdag 29 oktober. IJs en weder dienende.

14 sept. 2011

We doen er alles aan om Grensetappe 31 afgewerkt te krijgen. Liet in de afgelopen periode persoonlijk ongemak ons in de steek, nu willen de agenda's maar niet op elkaar afgestemd worden. Wat is dat toch met de ouder-en-steeds-drukker-wordende-grenswandelaar?
We zetten eerst weer in op eind oktober.

12 sept. 2011

In den lande blijft ons Grenswandelproject niet onopgemerkt. We hebben onlangs een artikel aangeleverd voor het Magazine Grenzenlos, waarvan u hier het april-nummer kunt bekijken. Onze bijdrage zal in de herfst/winteruitgave te vinden zijn. We zijn benieuwd!

11 sept. 2011

De serie Berlijn, september 2011 is gepubliceerd. De camping in de serie is te vinden in Kleinmachnov en ligt langs het Teltowkanaal op de voormalige Kolonnenweg, inclusief wachttoren. Verder hebben we geprobeerd wat grenssfeer [op diverse historische plekken] weer te geven. Veel kijkplezier.

21 aug. 2011

We hebben enkele grensfoto's toegevoegd die we deze zomer maakten in het grensgebied van Brabant/Zeeland/België. Hoewel dit gebied niet tot ons wandelproject behoort, konden we het toch niet laten om enkele plaatjes te publiceren. Voor het eerst in de vorm van SimpleViewer. Deze versie is dermate simpel dat bijschriften iets te veel gevraagd zijn. Maar voor de rest is het maken van de gallery vrij simpel en dat zal wel bedoeld worden.

Verder hebben we nog enkele algemene sfeerfoto's toegevoegd. Voor het automatisch afspelen op het kleine driehoekje onderin klikken. Alle foto's zijn onbewerkt.
Veel kijkplezier!

14 aug. 2011

Deze 'nieuws-wc-rol' is al bijna een jaar oud. Tijd om binnenkort naar het archief verplaatst te worden. En er wachten in deze vakantietijd nog meer 'site-schoonmaakklussen', schaaf- en slijpwerk.

13 aug. 2011

50 jaar Mauerbau wordt in de Duitse media breed uitgemeten. En terecht. Vooral op de regionale zenders RBB en MDR [via de schotel vrij te krijgen] is heel wat te beleven. Als je die niet kunt ontvangen, hebben wij een fantastische webdocumentaire in de aanbieding.

 

22 juli 2011

Dit weekend beginnen de vakanties in de regio Noord. Het Grenswandelteam waaiert uit over Europa en verkent en verlegt op diverse plekken de grenzen. Zo nemen we de kuierlatten in Tirol bij Seefeld, inspecteren we de grens tussen Menton en Ventimiglia en bekijken we even verder bij Cannes de grenzen van anderen, volgen we het Vogeltrekpad van Bergen aan Zee naar Usselo. Eerder al frequenteerden we in de grensgebieden van Kroatië en Slovenië. Dichterbij huis verkennen we het boeiende grensgebied bij Bergen op Zoom en de Schelde, meten we de waterhoogte in de Hedwigepolder, ondernemen we een slib(p?)tocht op de slikken van het Verdronken Land van Saeftinghe en leggen we de lat langs de 'schreve' bij Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. Later proberen we de oude Nederlandse taalgrens in Frans-Vlaanderen bloot te leggen. En of het nog niet genoeg is, is eind augustus Berlijn aan de beurt: kamperen op een camping met een wachttoren als sanitair. Hoe ver wil en kun je gaan! Er zijn grenzen. En dan staat ook Grensetappe 31 nog in de steigers.
Kortom, genoeg te beleven deze zomer. Blijf kijken!

3 juli 2011

Alle Etappepagina's consequent geactualiseerd met CSS-design en waar nodig aangevuld met ontbrekende gegevens en kaartjes. Pagina Apparatuur toegevoegd.

2 juli 2011

Het herstel gaat wonderwel [met excuses voor het rijm]. Ik voel nauwelijks beperkingen. Ook de fysiotherapeut vond het geheel er 'goed uitzien'. De krukken heb ik inmiddels aan de wilgen gehangen.
Misschien dat het vraagtekentje in het Etappeoverzicht bij Etappe 31 deze zomer dan nog veranderd kan gaan worden in een echte datum! Dat zou mooi zijn...