Apparatuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een overzicht van de camera's waarmee we ons project documenteren en gedocumenteerd hebben. Het meenemen van apparatuur is altijd een strijd tussen handelbaarheid en kwaliteit en dus ook altijd een compromis.
Ook het foto's maken zelf is een compromis: je hebt niet alle tijd om het beste standpunt te kiezen, je moet accepteren wat op je pad komt en per definitie loop je [ook letterlijk] achter [de feiten] aan.
Dat is wel eens jammer, want de mooiste plekken moet je soms laten liggen. Maar dat nadeel kan ook een voordeel zijn: Je wordt ook zomaar gratis en voor niets getrakteerd op juweeltjes!

a20

 

 

In 2003 begonnen we met de Canon A20 met 2,1 megapixel. Onvoorstelbaar veel foto's konden er op een kaartje van 128 Mb.

 

 

 


 

 

 

In 2006 gevolgd door de Canon Powershot S2 met stabilisatie, 5 megapixel en kantelbaar scherm. Vooral de zoom was indrukwekkend!

 

 


ixus850

 

 

 

In 2007 kwam de Ixus 850IS met groothoek en 7.1 megapixels. Wát een scherpte en gemak.
Zoom is z'n beperking.

 

 


 

 

 

In 2008 kwam de EOS 450D spiegelreflex met 12 megapixels en 17-85 mm USM lens, in 2010 gevolgd door het 18-200 mm objectief.
Volledige controle is de ene kant, ongemak in de vorm van gewicht, de andere kant van de medaille. Kwaliteit is in ieder geval gewaarborgd.

 


 

In juni 2014 deed de Samsung NX300 zijn intrede. Deze systeemcamera is even snel als een spiegelreflex, maar is niet voorzien van een spiegel. Daardoor handzamer met dezelfde kwaliteit.
Met o.a. 20 megapixel, verwisselbaar objectief, Wifi. Full HD video, kantelbaar touchscreen en diverse belichting-programma's is deze camera helemaal bij de tijd.
Vanaf Etappe 37 gaat de Samsung mee op de tochten.

 

O.a. de fotoserie Sfeerbeelden Istrië en Oostenrijk (2014) is gemaakt met de Samsung.


Vanaf 2012 worden ook de telefoons ingezet.
Samsung S2 (links) en vanaf 2016 de S5.


De S5 maakt geweldige panoramafoto's:


(klik voor vergroting)

 


Van Adobe CS6 gebruiken we Photoshop voor het grafische werk en Dreamweaver voor de website.